Rusya Suriye için veto hakkını kullanacak

/ Kaynak: AA
Rusya Suriye için veto hakkını kullanacak

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya, Suriye'de ile ilgili hazırlanan karar tasarısını veto edeceğini bildirdi.

Rusya, Suriye'de işlenen savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi için Fransa tarafından hazırlanan ve yarın BM Güvenlik Konseyi'nde oylanması beklenen karar tasarısını veto edeceğini bildirdi.

Rusya, Suriye'de işlenen savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesi için Fransa tarafından hazırlanan ve yarın BM Güvenlik Konseyi'nde oylanması beklenen karar tasarısını veto edeceğini bildirdi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, karar tasarısının Suriye'de diplomatik çözüm çabalarına zarar vereceğini belirterek yarınki oylamada veto yetkilerini kullanacaklarını söyledi.

Fransa tarafından hazırlanan ve BMGK'ya sunulan karar tasarısında, ülkede işlenen suçların hem BM Genel Sekreteri ile BM kurumlarının yöneticileri hem de uluslararası toplum tarafından sıklıkla gündeme getirildiği belirtilerek, Suriye'deki durumun uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu vurgulanıyor.

Tasarıda, Mart 2011'den bu yana Suriye rejimi ve rejime destek veren militanlar ile diğer devlet dışı silahlı grupların işlediği suçlar şiddetli biçimde kınanarak, Suriye'deki durumun UCM'ye sevk edilmesi ve savcının soruşturma başlatması isteniyor.

Suriye'nin, UCM'ye kaynak teşkil eden Roma Statüsü'ne taraf olmadığı ve bu nedenle mahkeme ile işbirliğine gitmeyebileceği de vurgulanan tasarıda, tüm ülkeler, bölgesel ve uluslararası örgütlerden UCM savcısına ve mahkemeye destek vermeleri talep ediliyor.

Rusya, BMGK'nın daimi üyesi olduğu için veto yetkisini kullanması durumunda Suriye'deki durumun UCM'ye gönderilmesi mümkün olamayacak.

Böylece, dünyada barış ve güvenliğin temini görevini yürüten kurum olan BMGK Suriye konusunda bir kez daha işlevsiz kalacak.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...