'İSİMLERİ AÇIKLA!'

'İSİMLERİ AÇIKLA!'

GÜNDEM Haberleri

Soma'da yaşanan maden faciasının ardından birçok iddiada bulunan CHP'li vekil Özgür Özel, bu defa da ölü sayısının fazla olabileceğini öne sürdü.

Soma'da yaşanan maden faciasının hemen ardından bölgeye giden ve gelişmeleri yakından takip eden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, ilginç bir iddiada bulundu. Özel, hayatını kaybeden işçi sayısının 301 değil 350 civarında olduğunu söyledi. Çıkarılmayan madenci olmadığını, iddia edildiği gibi Suriyeli, sigortasız ve sendikasız işçiler de bulunmadığını belirten Özel "Bine yakın işçiyle konuştum. Herkes birbirini tanıyor. Kesinlikle böyle bir şeyin olmadığını söylediler" dedi.
Cenazesi çıkarılan madenci sayısının 301'den fazla olduğu iddiasında bulunan Özgür Özel şunları söyledi: "Bu sayının 350 civarında olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü mesela Soma'da bir eve gidiyoruz. 'Bu evin de cenazesi var' diyorlar. Komşusu diyor ki 'Cenazelerini aldılar, Bartın'a gömmeye gittiler' diyor. Ama ne Manisa ne Bartın ve Zonguldak listesinde çıkmıyor ismi. Bir köyde yaptığımız bir taziyede ölen işçinin isminin listede olmadığı tespit edildi. Ayrıca ölmüş gömülmüş görünüyor ama listede yok."
İsimleri tam olarak kesinleştirmeden şu aşamada açıklamak istemediklerini belirten Özel, "İl, ilçe ve belde teşkilatlarının Soma'da hayatını kaybedip defnedilen işçileri tespit etmeleri için çalışma yapıyoruz. Tam kesinlik kazandıktan sonra birkaç gün içinde genel merkez aracılığıyla kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.
MADENDE MAZOT
Özgür Özel, madende İş Kanunu hükümlerine aykırı önemli bir detayı da anlattı. Madende paletli makine kullanıldığını bunun 20 litrelik mazotunun da işçilere taşıtıldığını ifade eden nbsp;Özel şöyle konuştu: "Mazot çantası varmış. İşçilerin kullandığı makine varmış paletli. Onun 20 kiloluk mazotunu sırtında götürüyormuş işçiler. Hangi operatör yer üstünde mazotu taşır? Bu bir trajedi, ilave trajedi yer altında egsoz çıkaran şey yasak. Yer altında çakmak yasak ama mazotlu motor var. Mevzuata göre elektrikli olması lazım. Yandaki maden elektrikliye çevirmiş bunlar çevirmemiş. Daha fenası da Avrupa standartlarında şarjlı cihazlar kullanılacak ve dışarıda şarj edilecek. Doğrusu o."
ŞÜKRAN KABAN / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...