Soma, madencilikte milat olacak

Soma, madencilikte milat olacak

Ekonomi Haberleri

Soma faciası, maden işletmeciliğinde yeni dönemin başlangıcı olacak. Sosyal yardımlar ve denetim mevzuatının yenilenmesi iki koldan hızla tamamlanacak.

Soma'da hayatını kaybeden 301 maden işçinin ailesinin yaralarının kısa sürede sarılması için hükümet seferberlik ilan etti. Hayatını kaybedenlerin ailelerine yapılan yardımlar için yasal düzenleme çalışması başlatılırken, tüm madenlerin denetimine ilişkin de özel bir paket hazırlanıyor. Alınan bilgilere göre öncelikli olarak "tedavi hizmeti, geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri, ölüm aylığı, kız çocuk ölüm aylığı ve cenaze ödeneği" işlemleri hızlandırılırken, ölüm aylığı şartı da Soma için esnetilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının çalışmasına göre, 5 yıl prim borcu ödeme ve prim borcu bulunmama şartı aranmaksızın ailelere ölüm aylığı bağlanacak. Soma Holding'in işlettiği diğer maden ocaklarına yönelik denetimlerin de yapılacağı ifade ediliyor. İşçi güvenliğine yönelik diğer üç madende fiili durum tespiti yapılacak. İş müfettişleri gaz izleme sisteminden havalandırmaya kadar kapsamlı bir denetim yapacak.
Öte yandan iş müfettişlerinin işçilerin hayatlarını kaybettiği galerilerde delil toplanma işlemi devam ediyor. Hem ifadeler hem de toplanan deliller soruşturma için savcılığa aktarılıyor. Ayrıca nbsp;
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da süreci yakından takip edeceği ifade ediliyor. Yılda iki kez yapılan denetimlerin daha detaylı olması üzerinde duruluyor. Soma'da çıkacak rapor doğrultusunda madencilik sektörüne yönelik iş mevzuatı da yenilenecek. Madencilerin çalışma koşullarının başta Almanya olmak üzere gelişmiş ülke standartlarına çıkarılması içinde yasal düzenleme yapılacağı belirtiliyor.
Cenk Esen / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...