'İşçinin hakkını patronun insafına bırakmayacağız'

'İşçinin hakkını patronun insafına bırakmayacağız'

Ekonomi Haberleri

Başbakan Erdoğan, Soma'da iki gündür oturma eylemi yapan maden işçilerinin temsilcilerini dün kabul etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Soma benzeri maden kazalarının bir daha yaşanmaması için dünya ülkelerindeki teknolojileri yerinde inceleyeceklerini ve Türkiye'deki madenleri de buna göre yeniden ele alacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, Soma'da iki gündür oturma eylemi yapan maden işçilerinin temsilcilerini dün kabul etti. AK Parti Manisa milletvekilleri, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da hazır bulunduğu toplantıda, madenciler talep ve şikayetlerini dile getirdi. Söz alan madenciler şöyle konuştu: "Şartlar düzeltilmeden madene inmeyiz. Baskılardan dolayı işlerini bırakan arkadaşlarımız oldu. Kara kıtadaki zihniyet neyse, şirketin zihniyeti de aynı. Teftişlerden önce haber verilirdi. Hatta müfettişler gelmeden önce üstleri başları toz olmasın diye üretim durdurulurdu. Eğitimler yeterli değildi. Emeklilikle ilgili şikayetlerimiz var. Kıdem tazminatımızı alamayacağımız için işi bırakmak istesek de bırakamıyoruz. Kölelik sistemi gibi. 'Kara listeye alınırsınız' diye tehdit ediliyorduk. Kâr amaçlı tasarrufa gittikleri için gerekli malzemeler alınmıyordu."
Soma'da yaşanan kazadan sonra şirketin patronu ve sendikayla bir araya geldiklerini belirten Erdoğan da şunları söyledi: "Patrona sordum, işçilere ikramiye veriyor musun? 'Prim veriyorum' dedi. 1400 lira gibi bir rakam söyledi. Şimdi ikramiye ödenmesini zorunlu hale getirecek bir düzenleme yapacağız. İşçinin özlük hakları, sendikanın ya da patronun insafına bırakılmayacak şekilde yasal güvence altına alınacak. Madenci kardeşlerimizin bıraktığı emanetleri sahipsiz bırakmayacağız." Bakan Çelik de kazada ölenlerin yakınlarına ölüm aylığı ve emekli aylığı bağlanması konusunda çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini, yüzde 60'a yakın aileye aylık bağlandığını hatırlattı. Çelik, "Bundan sonra denetimlerde görev alanları da denetleyeceğiz. İş güvencesi olan işçiler korkusuz çalışır. Bunun için kıdem tazminatı fonu gereklidir ama sendikalar karşı çıkıyor" diye konuştu. Bakan Yıldız da "Çin, Almanya, Rusya ve ABD'deki teknolojiler neyse, Türkiye'de de o olmalı. Bu işin vebalini taşıyamayız. Kusuru olan cezasını çekecek" dedi.
Yücel Kayaoğlu / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...