Irak yönetimi Kuzey Irak petrolü sevkiyatına itiraz edecek

/ Kaynak: AA
Irak yönetimi Kuzey Irak petrolü sevkiyatına itiraz edecek

Ekonomi Haberleri  / AA

Irak Petrol Bakanlığı, dün Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yapılan petrol sevkiyatının yasal olmadığını belirterek, hukuki işlemlere başlandığını duyurdu

Irak devlet televizyonunda yayımlanan habere göre, Irak Petrol Bakanlığı, ülkedeki petrolü "illegal yollarla ihraç eden" tüm uluslararası şirketlere uyarıda bulunarak, Türkiye ve BOTAŞ hakkında 2010 yılında iki ülke arasında imzalanan anlaşmayı ihlal ettikleri gerekçesiyle hukuki işlemleri başlattı.

Konunun, uluslarası mahkemelere taşınacağı aktarılan haberde, Bağdat'taki merkezi yönetimin bilgisi dışında ihraç edilmesi sebebiyle, petrolün Irak'tan "çalınmış" hükmünde olduğu iddia edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKYB) bağlı Doğal Servetler Bakanlığı aleyhinde de merkezi yönetimin onayı olmaksızın yapılan petrol ihracatı sebebiyle dava açıldığı bildirildi.

IKYB Başbakanı Neçirvan Barzani, daha önce yaptığı açıklamada merkezi yönetimin kendilerine ayrılan bütçeyi kestiğini, bu zararı telafi etmek için de depolanan petrolün Türkiye ya da Türkiye üzerinden başka ülkelere ihraç edileceğini söylemişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise bugün, Kuzey Irak'tan gelen ve Ceyhan'da depolanan ham petrolün 1 milyon varillik kısmının yüklemesinin dün akşam saat 22.00 itibarıyla yapıldığını ve yola çıkarıldığını, söz konusu petrolün muhtemelen Almanya veya İtalya'ya gönderileceğini belirtmişti.

ABD tarafların anlaşmasını istedi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, nbsp; Kuzey Irak petrolünün Türkiye'den uluslararası piyasaya sevkiyatına başlanmasıyla ilgili olarak, Irak'ta "taraflar anlaşmaya varmadan kimsenin adım atmaması gerektiğini" söyledi.

Harf, Kuzey Irak petrolünün sevkiyatına başlanmasıyla ilgili soru üzerine, Irak'ta tarafların masaya gelmesi ve anlaşmaya varma noktasında konuşmaları gerektiğini söyledi.

"Anlaşmaya varılmadan kimse herhangi bir adım atmamalı" diyen Harf, "Bundan ayrı olarak adım atıldığını görüyoruz ve bunu desteklemeyiz. Bu konuda uzun zamandır açık olduk" ifadesini kullandı.

Harf, Okmeydanı'nında yaşanan olaylarla ilgili soru üzerine, konuyu yakından takip ettiklerini bildirerek, "Hayat kayıplarından çok üzüntü duyduk ve protestolara katılma veya bu protestolara yanıt verme noktasında tüm tarafları itidale ve şiddetten kaçınmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...