AFAD, yaralı sayısını açıkladı

AFAD, yaralı sayısını açıkladı

GÜNDEM Haberleri

AFAD, Ege Denizi'nde meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde 266 kişinin panik nedeniyle yaralandığını açıkladı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, AFAD'da düzenlediği basın toplantısında, 6.5 büyüklüğündeki depremin Gökçeada'nın yaklaşık 40 kilometre batısında, denizde, 25 kilometre derinlikte oluştuğunu, bundan 8 dakika sonra 5.3 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldiğini söyledi.

Şu ana kadar yaklaşık 70 artçı deprem belirlendiğini ifade eden Nurlu, "Bölgede 4'ten büyük 6 deprem meydana geldi. Türkiye Diri Fay Haritası'na baktığımızda, Saros Körfezi civarında Kuzey Anadolu Fayı'nın batı ucunda deprem meydana geliyor, artçı şokların dağılımı da yine bu bölgede gözleniyor" diye konuştu.

En büyük artçının 5.3, en küçüğünün 2.3 olarak ölçüldüğünü anlatan Nurlu, "Bu depremin AFAD tarafından işletilen ivme ölçer istasyonlarındaki değeri de 176 gal olarak hesaplandı" bilgisini verdi.

Depremin 40 saniye sürdüğünü ifade eden Nurlu, bu büyük depremin oldukça geniş alanda, İstanbul, Edirne, Tekirdağ, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale'de hissedildiğini kaydetti.

"GEÇEN YIL İKİ DEPREM"
Bölgedeki deprem aktivitesi hakkında bilgi veren Nurlu, geçen yıl bölgede hissedilir ölçekte iki deprem meydana geldiğini söyledi. Nurlu, "Bunların biri 8 Ocak'ta Gökçeada'nın 50 kilometre kuzeyinde 6 büyüklüğünde, diğeri 30 Temmuz'da 5.3 büyüklüğündeki deprem" diye konuştu.

Depremin hissedilme değeri olan şiddeti hakkında bilgi veren Nurlu, "AFAD-RED uygulaması kapsamında yapılan haritaya bakıldığında, depremin şiddeti Gökçeada merkezde 7, Çanakkale merkezde 5 olarak hesaplanmıştır" açıklamasını yaptı.

"BAZI EVLERDE ÇATLAK"
AFAD'ın Türkiye'deki deprem aktivitesini ülke genelindeki 725 gözlem istasyonuyla 7 gün 24 saat takip ettiğini, AFAD il müdürlüklerinin depremi haber alır almaz devreye girdiğini ve şu anda her şeyin kontrol altına alındığını belirten Nurlu, şunları kaydetti:

"Gelen bilgilere göre, Edirne ve Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde bazı evlerde çatlakların olmuş, Gökçeada'da üç metruk evde ve Tepeköy'de bazı ailelerin yaşadığı evlerde küçük çaplı hasar meydana gelmiştir. Tekirdağ Malkara ve Süleymanpaşa ilçelerinde de iki caminin minare tepesinde yıkıklar oluşmuştur. Çok büyük bir hasar şu ana kadar gelmedi. 6.5 büyüklüğüdeki depremden biz de mevcutta zaten büyük bir hasar beklemiyoruz. Çünkü denizde, yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta meydana geliyor."

"ENDİŞEYE GEREK YOK"
Depremde can kaybı yaşanmadığına işaret eden Nurlu, "Deprem sırasında toplam 266 vatandaşımızın panik nedeniyle çok hafif yaralanmalar geçirdiği bilgisine ulaşılmıştır. Yine panik nedeniyle bir ağır yaralanma söz konusudur" dedi.

AFAD olarak toplam 666 personel ve 10 il müdürlüğünün tüm araçlarıyla bölgede çalışma yürüttüklerini vurgulayan Nurlu, "Endişe edilecek bir durum söz konusu değil. 6.5 büyüklüğündeki depremden sonra 5.3 büyüklüğünde artçı deprem de meydana geldiği için şu anda deprem büyüklükleri küçülerek devam etmektedir, belli bir süre de devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Depremin ardından AFAD olarak gerekli tedbirleri aldıklarını bildiren Nurlu, Soma'da bulunan AFAD Başkanı Fuat Oktay ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın haberi alınca Ankara'ya doğru yola çıktıklarını da kaydetti.

"TETİKLEMESİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR"
Nurlu, "ağır yaralı kişinin durumunun" sorulması üzerine, "Bir ağır yaralımız, Balıkesir'in Edremit ilçesinde panik nedeniyle balkondan atlamış bir vatandaşımız. Şu anda hastanede tedavi altında" diye konuştu.

Bu depremin "ana fay hattı açısından ne anlam taşıdığı" sorusunu da yanıtlayan Nurlu, şunları kaydetti:

"Kuzey Anadolu Fayımız bizim ülkemizin önemli deprem zonlarından birisi. İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi'nden geçerek, Saros Körfezi'ne doğru ilerlemektedir. Bizim depremlerimiz de Kuzey Anadolu Fayı'nın en batı ucunda, Gökçeada'nın yaklaşık 40 kilometre kadar ötesinde meydana gelen depremler. Yaptığımız analizlere göre, geçmiş yıllarda da bu bölgede bu büyüklüklerde depremler meydana gelmiştir. Herhangi fayı tetiklemesi, şu an itibarıyla beklenmiyor."

Depremlerin önceden tahmininin bugünün teknolojisiyle mümkün olmadığını da vurgulayan Nurlu, "Bu fay parçası üzerinde artçı depremler sürüyor. Enerji boşaldığı zaman da büyük ihtimalle bu enerji sönümlenecektir" dedi.

VALİ ÇINAR: "105 YARALI VAR"
Çanakkale Valisi Çınar, 55'i ilçelerde olmak üzere toplam 105 yaralının olduğunu söyledi.Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, "Gökçeada'da 22 saniye süren bir deprem meydana geldi. Depremin, öğle saatlerinde, olması ve havanında güzel olması nedeniyle insanların dışarıda olduğu bir zaman dilimine rastlaması bir şanstı. Panik kaynaklı cana yönelik yaralanmalar bu nedenle daha az oldu. Tek tesellimiz bu. İlçelerden bilgi alıyoruz. Tüm bölgelerdeki çalışmalarımız sürüyor. İki helikopterde havadan il genelinde uçuş yaparak binalarda bir yıkım olup, olmadığı konusunda tespit yapıyor. Can kaybı şu ana kadar yok. 6.5 şiddetinde deprem eski ve dayanıksız binalarda hasar meydana getirdi. Şu ana kadar ilçelerde 55, il merkezinde 50 olmak üzere 105 yaralı var. Bunlar panik nedeniyle meydana gelen yaralanmalar. Depremin merkezi olan Gökçeada'da da eski binalarda kısmen yıkılmalar var. Yenice'de devlet hastanesinde çatlaklar var. Bu gece evlerine girmek istemeyenler olacak. Binalarında hasar olanlar evlerine girmesin. Çadır ihtiyacı olanların bu taleplerin karşılamaya hazırız" dedi. nbsp;

ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR
Depremin ardından büyüklükleri 2.8 ile 5.3 arasında 70 civarında artçı sarsıntı yaşandı. Uzman görüşüne göre bundan sonra da artçılar olmaya devam edecek. Büyüklükleri ise 6.4'ü aşmayacak. nbsp;

İSTANBUL VALİSİ MUTLU: "BİLGİ TOPLAMAYA DEVAM EDİYORUZ"
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ege Denizi'nde meydana gelen depremin İstanbul'da da hissedildiğini belirterek, şu ana kadar herhangi bir olumsuz bilginin intikal etmediğini bildirdi. Mutlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Merkezi İstanbul dışında olduğu anlaşılan bir deprem hissettik. Detaylı bilgileri paylaşacağız. Geçmiş olsun. İstanbulumuzla ilgili herhangi bir olumsuz bilgi şu ana kadar intikal etmemiştir, bilgi toplamaya devam ediyoruz."

GÖKÇEADA VE ÇANAKKALE'DE BİNALARDA ÇATLAKLAR VAR
Gökçeada açıklarında meydana gelen depremde Gökçeada'da özellikle eski Rum evlerinde çatlak ve çatılarında göçmeler meydana geldiği öğrenildi. Bazı vatandaşların hafif yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Çanakkale merkezde bazı binalarda çatlaklar oluştu. Depremin paniğiyle kendilerini dışarıya atanlardan yaralananlar olduğu, 15 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Çanakkale merkezde ilk belirlemeye göre yıkılan bina yok. Vatandaşların bilgi almak için telefonlara sarılması nedeniyle özellikle GSM hatlarına ulaşılamadı. Çanakkale ilçelerinde de binalardan atlayıp yaralananlar olduğu öğrenildi. Çanakkale'nin Gelibolu, Lapkesi ilçelerinde de bazı eski binalarda çatlak olduğu, panikle kaçarken yaralananlar bulunduğu bildirildi.

DEPREMDE KALP KRİZİ GEÇİRDİ! 1 ÖLÜ 25 YARALI
Tekirdağ'da deprem sırasında kalp krizi geçiren bir vatandaş hayatını kaybettiği belirtildi. nbsp;Tekirdağ'da kalp krizi geçiren bir vatandaş hayatını kaybetti. Deprem sırasında 20 vatandaş çeşitli yerlerinden yaralandı. Yine Tekirdağ'da bir minare yıkıldı. Şarköy'de 5 yaralı var.

AĞAÇ ARAÇLARIN ÜZERİNE DEVRİLDİ
Ege Denizi'nde meydana gelen deprem nedeniyle park eden araçların üzerine devrilen ağaç, iki araçta hasar oluşturdu. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) alınan bilgiye göre, Ege Denizi'nde saat 12.25'te 6,5 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Edirne'de de hissedildi. Karaağaç Mahallesi'ndeki bir kahvaltı salonun bahçesindeki ağaç, deprem nedeniyle devrildi. Park eden araçların üzerine yıkılan ağaç, iki araçta hasar meydana getirdi. Araç sahiplerinden Engin Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük bir sesle ağacın yıkıldığını ve uzun süren depremi hissettiklerini belirtti. Günaydın, ağacın devrilmesi sonucu aracında hasar meydana geldiğini kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...