Fındık üreticisi de işçisi de sıkıntılı

Fındık üreticisi de işçisi de sıkıntılı

Ekonomi Haberleri

Önce kuraklık, ardından zirai don, birçok üründe olduğu gibi fındıkta da ortalama yüzde 50'ye varan düşüşlere sebep oldu.

Ürün kaybının 'afet derecesinde' olduğunu ifade eden fındık üreticileri, borç erteleme ve yeni kredi talep ediyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Başaran, "Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine borçların ödenmesi için son gün 30 Ekim tarihidir. Gerekli erteleme bu tarihe kadar açıklanmalı. Ayrıca desteklerin erkene çekilmesi, yeni üretim dönemi için yeni kredi talebimiz de gündemde" dedi. Fındıkta üretim düşüşü, sadece üreticiyi değil, mevsimlik işçileri de etkiledi. Bölgede normal dönemlerde 8-10 bin fındık işçisinin gittiği Giresun'da bu yıl en fazla 2-3 bin işçiye ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Üretim düşüşü sebebiyle fındığın üreticiden çıkış fiyatı 7 liradan 10-12 liraya yükselirken, ceviz üreticisi de 8-10 liralık fiyatı 10-15 liraya yükselti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...