Başbakan Erdoğan: 'Ülkem için yatırım yapana kin tutmam'

Başbakan Erdoğan: 'Ülkem için yatırım yapana kin tutmam'

GÜNDEM Haberleri

'Koç Grubu, Gezi sürecinde bizi üzdü. Ama ülkemde yatırım yapacak bir gruba ya da bir kişiye karşı kin tutacak hâlim yok...'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya dönüşü yolunda uçakta paralel yapıdan, Merkez Bankası'na, Almanya mitinginden Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar birçok konuda önemli mesajlar verdi. Almanya'nın iyi bir ev sahipliğin yaptığını belirten Başbakan "Çok da dikkatliydiler. Türkiye'deki o bir kısım medya, Almanya'daki bir kısım medya ile adeta organize bizim oraya gidişimizi engelleme gayreti içerisine girdi. Ancak, onların dediği gibi olmadı" dedi.
Ziyaret öncesinde başlatılan "Gelmesin" kampanyalarına temas eden Başbakan "Özellikle burada gerek bölücü terör örgütü, gerekse "Alisiz Alevilik" diye bir çalışma var. Bu çalışma acımasız bir şekilde devam ediyor. Bunlar ülkemize de nüfuz etmenin gayreti içindeler. Biz bunu defaatle Alman yönetimine bildirdik, ikaz ettik. Bakın bunlar bölücüdür ve mezhepsel bir alt yapısı var, burada biraz hassas olmanızda fayda var, dedik" diye konuştu.
İşte Erdoğan'ın değerlendirmeleri:
ORAYI KARIŞTIRAN CHP'Lİ
ALMANYA'DAKİ PROTESTOLAR: nbsp;"Türkiye'de Alevi vatandaşlar arasında bir yeknesaklık yok. Almanya'dakilerin durumu ise, Türkiye'dekilerden çok daha farklı... İsim vermeyeceğim, ama bir ara CHP'den aday olmak istemişti, sonra başarılı olamadı, bir kişi var. Almanya'da bu işi kurcalayan, karıştıran o."
OKMEYDANI GERGİNLİĞİ: nbsp;"Ölen iki gencimizden biri Alevi. Fakat Alevi gencimizin herhangi bir olaya karışmışlığı yok, sadece cemevindeki bir cenaze törenine gitmiş. Diğerinin ise hiç alakası yok. İkisine de Allah'tan rahmet diliyorum. Fakat o bölge ne yazık ki, DHKP-C başta olmak üzere bazı terör örgütlerinin bir kuluçka yuvası haline geldi."
ALEVİ AÇILIMI: nbsp;"Hükümetimizin Alevilere yönelik bir planı var. Bizim üzüldüğümüz şey şu: Biz onları daha kararlı görmek istiyoruz. Onların, özellikle Alevi aydınlarımızın kararlılığı, birçok şeyi değiştirmeye yetecek. Onları terörize etmeye çalışan illegal örgütlere karşı Alevi vatandaşlarımızın duruşu çok önemli. nbsp;
Herhangi bir inanç grubuyla görüşmede hiçbir sıkıntım yok. Yeter ki biz birbirimizi rahatlıkla dinleyebilelim. Mesela dün bir paket getirdiler. Birçok konular var. Mesela diyorlar ki maaş. Diğer grup kalkıyor diyor ki, hayır biz devletten maaş almayız, maaşlı memur haline gelemeyiz. Cem evi falan. Camiyi devlet yaptırmıyor ki, cem evlerini devlet yaptırsın. Belediyeler aracılığıyla yer konusunda destek veriyoruz. Ama tanımlamalar konusunda sıkıntı var. Diyanet cem evine "Biz buna mabet diyemeyiz" dedi. Çünkü, Türkiye'deki Alevi vatandaşlarımızın kahir ekseriyeti, Aleviliği Müslümanlıktan ayrı bir din olarak görmüyor. Alevi vatandaşlarımız, 'Ben, Müslümanım' dediğine göre, o zaman bölünmeye zemin hazırlamamak gerek."
PENSİLVANYA BU İŞİN TAM GÖBEĞİNDE
PARALEL YAPI: nbsp;"Pensilvanya, bu gerginliğin tam göbeğinde. Hangi taşı kaldırsan altında o çıkıyor. Bu denli işin içinde. Ve maalesef farklı dini gruplarla dinler arası diyalogu kurabilen Pensilvanya, kendi ülkesinde Müslüman kardeşleri ile diyalogu kuramamış, onları çok farklı bir şekilde itham etmeye başlamıştır. Bu, üzerinde çok düşünülmesi gereken bir şey. Pensilvanya'daki zatın arkasında, izinde olanlardan bazılarının yavaş yavaş Türkiye'den kaçmaya başladıklarını görüyoruz. Malumunuz, bu işin en güçlü iki ayağı var. Birisi yargıdır, birisi güvenliktir. Yargıda ve güvelikte bunların mevcut yapılanmaları, onların kendilerini güçlü olduklarını iddia ettikleri bir alan. Öyle görüyorlar. Ama çözeceğiz o işi. Paralel yapıya karşı belli bir takvimimiz var. Bu ilan edilecek bir takvim değildir. Anlayış olarak bu yerleşmiştir. Çünkü bu, bizim ulusal birliğimizi tehdit eden bir yapılanmadır. Ulusal birliğimizi, güvenliğimizi tehdit eden böyle bir yapılanmayı eğer biz çökertmezsek ülkemizin geleceği için çok ciddi sıkıntı verecektir. Nüfuz ettikleri kurumlarımızda adeta bir virüs gibi devam etmektedir. Bunlar da bilişim teknolojisindeki hacker rolünü oynamaktadırlar. Dolayısıyla da bunları temizlememiz lazım ki ülke o beklediği huzuru yakalayabilsin.
FORD FABRİKASININ AÇILIŞI: nbsp;"Geçmişte Koç Grubu'nun birçok açılışına katıldım. Ama Gezi sürecinde bizi üzdüler. Tabii kabullenmiyorlar. 'Biz, böyle bir şey yapmadık, etmedik' diyorlar. Şu andaki yatırım 500-600 milyon dolar. Böyle bir yatırımı özellikle açmak ülkemin çıkarı için önemli bir şeydi. Ben, Başbakan olarak, ülkemde yatırım yapacak bir gruba, bir kişiye karşı kin tutacak halim yok. O benim için yanlış olur. Hatta 'Programınız yoğunsa Bill Ford'u size getirelim' dediler. Biz açılışa gittik. güzel bir bir lansman yapıldı. Orada yüzlerce eleman istihdam edilecek. Yatırım, büyük. Bundan dolayı oraya gitmem gerekirdi."

Köşk adayı 20 güne kadar açıklanacak
Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı adayını Haziran'ın ortalarında açıklayabileceğini söyledi. İstişarelerin daha tamamlanmadığını belirten Erdoğan şunları söyledi: "Hatta Almanya'daki STK'larla yaptığımız toplantıda oradaki başkanlar, 'Bizi bir çağırıp, istişare yapmayacak mısınız?' diye sordu. Bu istişarenin nereye geldiğini gösteriyor. Onlarla da Türkiye'deki STK'larla da görüşmelerim olacak. Önümüzdeki haftadan itibaren onları ziyaret etmeye başlayacağım. STK'ların da hepsini ziyaret edecek değilim. Çünkü, bizim göstereceğimiz aday hakkında kanaati belli olanları ziyaret etmek, zaman kaybından başka bir şey değildir. Yurt dışındaki STK'ları da topluca iki üç grup halinde davet edeceğim."

Pensilvanya'ya sermaye oluşturmanın bir anlamı yok
Dershanelerin kapatılması, üniversitelerden yatay geçiş ve paralel yapıya ait okullara yönelik de mesajlar veren Erdoğan şöyle dedi: "Toplumda bir kompleks var, 'Ben, evladımı ücretli bir okula, koleje gönderirsem çok daha iyi bir yere girer" diye düşünüyor. Ben Anadolu topraklarının bir evladı olarak kolejde okumadım. İmam Hatip mezunuyum. Allah bize buraları lütfetti. Bugünlere geldik. O kompleksi atmamız lazım. Devletin okulları bize yeter. Buna rağmen diğer ilk, orta, lise olmasın demiyorum. Ama bu tür bağlantısı olan yerlere çocuklarını göndermesinler, paralarına da yazık. Pensilvanya'ya sermaye oluşturmanın da bir anlamı yok. Ama samimi, dürüst olarak bu işi hem ticari hem de eğitim olarak gerçek anlamda gören yerler yok mudur? Vardır. Oraya göndersin çocuğunu ama seçici olsun. Bu tezgaha gelmesin."

FAİZ POLİTİKASI KIZDIRDI
Merkez Bankası dalga mı geçiyor?
BAŞBAKAN Erdoğan Merkez Bankası'nın faiz kararlarının sorulması üzerine şöyle dedi: "Ben, Merkez Bankası'nın faiz politikalarını kesinlikle beğenmiyorum. Sen dalga mı geçiyorsun? ABD ve Japonya'da faiz eksi. İsrail'e bak, nerede? Peki arkadaş bize ne oluyor ya? Yüzde 15-16-17'lerdeyiz. Komisyonlarıyla beraber buraları buluyor. Yazıktır, günahtır. Bunun uygulandığı bir ülkede yatırım olabilir mi? Eğer yerli sermayemiz yatırıma giremiyorsa, sebebi bu. Yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi geliyorsun yarım puan indiriyorsun. Yarım puan indirmekle ne yapmak istiyorsun. Olmaz böyle bir şey. Böyle bir yaklaşımı doğru bulmak mümkün değil." nbsp;

Nuri ELİBOL nbsp;/ TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...