Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Menderes'in hatırası antikacıda çıktı

/ Kaynak: AA
Menderes'in hatırası antikacıda çıktı

YAŞAM Haberleri  / AA

Eski Başbakanlardan merhum Adnan Menderes'e 1953'teki Fransa ziyareti sırasında Fransa Cumhurbaşkanı tarafından verilen bronz plaket bir antikacıda çıktı.

Eski Başbakanlardan merhum Adnan Menderes'e 1953 yılındaki Fransa ziyareti sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Vincent Auriol tarafından verilen bronz plaket Ankara'da bir antikacıda çıktı.

Bronzdan yapılan ve 12,5X18,5 santimetre ebadındaki plaketin ön yüzünde 1789'daki Fransız İhtilalini sembolize eden rölyeflere yer verilirken, rölyeflerde kral, atlı birlikler, saray ve ihtilalde yaşananların tasviri görülüyor. Arka yüzünde "Adnan Menderes President Conseil Des Ministre de Turquie 11 Mars 1953" yazan plaketin özenli bir işçilikle yapıldığı dikkati çekiyor.

Antika dükkanının sahibi Araştırmacı ve Yazar Necati Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, plaketi bir vatandaştan aldığını belirterek, söz konusu plaketin seri olarak basıldığını ve Fransa'yı ziyaret eden önemli devlet adamlarına verildiğini söyledi.

Menderes'in Mart 1953'deki Fransa ziyaretinde Fransa yönetimince büyük misafirperverlikle karşılandığına dikkati çeken Doğan, Fransa Cumhurbaşkanı Vincent Auriol'un 9 Mart'taki ziyarette Menderes'e Legion d'Hon-neur nişanı ile Grand Cordon rütbesini tevcih ettiğini kaydetti.

Doğan, Auriol'un 11 Mart 1953'te Menderes'e şu an elinde bulunan bronz plaketi de takdim ettiğine dikkati çekerek, Fransızların Menderes'e gösterdiği ilginin o dönem Türkiye'nin Cezayir meselesi konusunda Fransa'dan yana tavır almasıyla da bağlantılı olduğunu ifade etti.

"Bu plaket; madalya, madalyon ve plaket koleksiyonerleri için çok önemli ve değerli bir parça niteliğinde" diyen Doğan, yıl sonuna doğru çıkacak olan "Doğan Koleksiyon Para ve Madalya" kitabında da plakete ait bilgilere ayrıntılı olarak yer vereceğini söyledi.

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...