Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yarım milyon engelliye evde bakıldı

/ Kaynak: AA
Yarım milyon engelliye evde bakıldı

SAĞLIK Haberleri  / AA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının raporuna göre, 427 bin 434 ağır engellinin evde bakımı için 3 milyar 449 milyon 908 bin 836 lira ödendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, "2013 yılı Faaliyet Raporu"na göre, 427 bin 434 ağır engellinin evde bakımı için 3 milyar 449 milyon 908 bin 836 lira ödendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engelli bireylere yönelik bakım hizmetlerinde, engellinin ailesinin yanında, çevresinden koparılmadan bakımının yapılabilmesi için çalışmalar sürüyor. Evde bakımı mümkün olmayan engellilere kuruluşlarda bakım seçeneği de sunularak hizmet modelleri farklılaştırılıyor.

Engelli hizmetlerine yönelik bilgi ve değerlendirmelerin yer aldığı rapora göre, geçen yıl 427 bin 434 ağır engellinin evde bakımı için 3 milyar 449 milyon 908 bin 836 lira harcandı.

"Evde Bakıma Destek Hizmeti"yle ilgili mevzuat kapsamında, bakıma muhtaç engellinin bakımı, kuruluşlardan görevlendirilen personel tarafından evde sağlanıyor.

Sürekli bakım ve rehabilitasyon hizmetleri kapsamında, ailesi olmayan veya ailesi yanında bakımı sağlanamayan engellilere, yatılı resmi ve özel bakım merkezlerinde, bakım ve rehabilitasyon hizmeti veriliyor.

Resmi kuruluşlarda, herhangi bir gelirinin olup olmamasına bakılmaksızın engellilere, ücretsiz bakım hizmeti sunuluyor.

Yatılı bakım hizmetinden 5 bin 451 engelli yararlanıyor

Ülke genelinde 19 "Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi" bulunuyor. Engelli bireylerin bakımı, üçer kişilik 4 yatak odası, oturma odası, mutfak, yemekhane, banyo, tuvalet ve personel odasından oluşan toplam on iki kişilik, tek katlı ve bahçeli evlerde yapılıyor.

2013 yılı itibariyle, 81 yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezinde 5 bin 451 engelli, yatılı bakım hizmetinden yararlanıyor. Merkezlere yapılan harcama ise 237 milyon 521 bin 814 lirayı buldu.

Ülke genelinde 48 Umut Evi hizmet veriyor. Bakanlığa bağlı resmi bakım merkezlerinde engellilerin geçici ve misafir olarak bakımları sağlanıyor. Buna göre, bir engelli bir yıl içinde en fazla otuz gün geçici ve misafir olarak merkezde kalabiliyor.

441 engelliye gündüzlü bakım hizmeti

Geçen yıl itibariyle, 147 özel bakım merkezinde 10 bin 169 engelli bireye bakım hizmeti veriliyor. Özel bakım merkezi ödemeleri bedelli askerlik hesabından yapıldı.

Gündüzlü hizmet veren resmi kuruluşlarda hafta içi mesai saatlerinde, yarım veya tam gün bakım hizmeti sunuluyor. 2013 yılında 6 gündüzlü kuruluşta 441 engelliye gündüzlü bakım hizmeti verildi, 4 milyon 394 bin 803 lira harcama yapıldı. Bu kapsamda bakım hizmeti verilen her altı engelli birey için her vardiyada bir personel olmak üzere, hizmet alımı yoluyla bakıcı personel istihdam edilerek hizmet kalitesi arttırıldı.

Bakıcı personelin niteliğinin arttırılması amacıyla bakıma muhtaç engellilere bu hizmeti verecek personelin, bakım hizmetleri konusunda eğitimli ve sertifika sahibi olması sağlandı. Ayrıca lise ve üniversite mezunu olanlara daha fazla ücret ödemesi yapılarak nitelikli personel istihdamı teşvik edildi.

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...