Aidatsız kredi kartı dönemi başlıyor

Aidatsız kredi kartı dönemi başlıyor

Ekonomi Haberleri

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'da köklü değişim yapıldı. En önemli değişiklik, tüketiciye üyelik aidatı olmayan kredi kartı sunma zorunluluğu.

28 Mayıs Çarşamba günü yürürlüğe girecek kanun tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili sözleşmeler, kart üyelik aidatları, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, ayıplı malların iadesi, abonelik sözleşmeleri, reklamlar gibi birçok alanda, tüketici haklarını ve kanuna uymayanlar hakkında uygulanacak yaptırımlarda değişiklik getiriyor.

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'daki değişiklikleri Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı açıkladı.

Yeni düzenleme ile ön ödemeli konut satışları ve tüketici kredileri sözleşmelerinde 14 gün cayma hakkı getiriliyor.

Tüketici hakem heyetine yapılan başvurularda sorunların yoğunlaştığını dile getiren Bakan Yazıcı, finansal hizmetlerde tüketicilerin daha fazla korunacağını ve hedeflerinin masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçilmesi olduğunu vurguladı.

Bankaların her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyeceğini dile getiren Yazıcı, "Bakanlığımız ve BDDK hangi işlemlerden ücret alınabileceğini belirleyecek. Tüketici isterse ücretsiz kartı ya da farklı avantajlar konusunda ücretli kartı tercih edebilecekler. Aidat zorunluluğu olmayan kart alternatifi zorunlu olacak" dedi.

Tüketici kredisi alırken söz başka sigorta şirketinden sigorta yaptırabileceğininin de altını çizen Bakan bankaların buna itiraz hakkı bulunmadığını açıkladı.

Ayrıca yüzde 2'lik tüketici kredisi erken ödeme tazminatının da yüzde 1'e ineceğinin müjdesini vererek bankaların masraf ve komisyonu açık bir şekilde belirleneceğini duyurdu.

İnşaat ruhsatı almamış hiçbir firmanın maketten konut satışı yapamayacağını da kaydeden Yazıcı, konut devir teslim tarihine kadar tüketiciye yüzde 2 tazminat ödemesi koşuluyla sözleşmeden vazgeçme hakkı verildiğini belirtti.

Devremülk sözleşmelerinde satıcı ve sağlayacıların inşaat ruhsatı alması için de zorunluluk getiriliyor.

Paket tur sözleşmesinin esaslı bir maddesinin değişmesi durumunda tüketiciye cayma hakkı veriliyor. Ayrıca satıcı sözleşmeyi yerine getirmezse tüketicinin uğradığı zararı karşılayacak. Hatta tüketici boşa harcadığı tatil zamanı için satıcıdan tazminat talep edilecek.

Tüketicilere imzalamış olduları abonelik sözleşmelerini feshetme hakkı da verildi. Abonelikten faydalanmış olunsa dahi satıcının abonelik sözleşmelerinin yerine getirilmemesi durumunda tüketici cayma hakkına sahip.

İnternet üzerinden abone yapılıyorsa abonelik internet üzerinden yapılan bildirimle sonlandırılabilecek.

Gazete ve dergi promosyonları da önemli kurallara bağlı hale getirildi. Mevcut uygulamada promosyonlarla ilgili bir hüküm yok. Süreli yayın kuruluşların verebileceği kültürel ürünler yönetmelikle açık açık belirtilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...