Ukrayna'nın yeni lideri Poroşenko: Savaşı bitireceğim

Ukrayna'nın yeni lideri Poroşenko: Savaşı bitireceğim

DÜNYA Haberleri

Devlet başkanı seçilen 'Çikolata kralı' Poroşenko, "Ukrayna'da barışın yolu Rusya'dan geçiyor" dedi. Moskova, "Diyaloğa hazırız" açıklamasını yaptı.

Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerini kazanan "çikolata kralı" milyarder Petr Poroşenko, ilk iş olarak ülkesindeki yaşanan gerilimi bitireceğini söyledi. Yüzde 54 ile seçimi ilk turda kazandığı kesinleşince zafer konuşması yapan Poroşenko, cumhurbaşkanı görevine başladığında izleyeceği program hakkında ilk ipuçlarını verdi. Poroşenko, "Ukrayna'nın hiçbir zaman ve hiçbir şartta taviz vermeyeceği temel ilkelerini sıralamak istiyorum. Bunların başında ülkemizin federasyon olmayacağıdır. İkinci önemli husus Ukrayna hiçbir zaman Kırım'da yapılan referandum sonuçlarını tanımayacak. Bu konuda komşumuz Türkiye ile tamamen aynı görüşteyiz. Üçüncü önemli prensip izlenecek dış politikayla ilgili. Buradan tüm dünyaya nasıl bir yol seçeceğimizi sadece ve sadece Ukrayna halkı tarafından belirleneceğini ilan ediyorum. Halkımın bana verdiği oyları da zaten Avrupa yolu seçimi için verilmiş sayıyorum" dedi. nbsp;İlk ziyaretini Donetsk'e yapacağını belirten Poroşenko, "Ukrayna'nın barışı Rusya'dan geçiyor" diyerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşeceğini açıkladı.
RUSYA:?DİYALOĞA HAZIRIZ
1.5 milyar dolar servete sahip olan Poroşenko daha önce Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanlığı ve Ekonomi Bakanlığı görevlerinde bulundu. Poroşenko'ya ait çikolata ve şekerleme fabrikalarında üretilen ürünlerin yarısı Rusya'ya ihraç edilirken, iş adamının Rusya'da da çikolata fabrikası bulunuyor. Gerek 2005'deki "turuncu devrim" gerekse "meydan olayları" sırasında sahip olduğu haber kanalı "5 Kanal", hükümet aleyhtarı yayın yapmıştı. Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Poroşenko ile diyaloğa hazır olduklarını açıkladı. Lavrov, "Poroşenko'nun Rusya ile diyalog kurmayı önemsediği yönündeki açıklamalarını duyduk. Biz de Petr Poroşenko ile diyalog kurmaya hazırız" değerlendirmesinde nbsp;
bulundu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...