Muğla'nın tsunamiden kaçış için 10 dakikası var!

Muğla'nın tsunamiden kaçış için 10 dakikası var!

YAŞAM Haberleri

Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, muhtemel bir tsunamide dalga boyunun 3 metreyi bulacağını söyledi

Gökçeada açıklarında yaşanan 6.5'lik depremin ardından gözler Ege'de... ODTÜ'lü Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Muğla kıyılarında geçmişte yaşanan tsunaminin izlerine ulaştıklarını açıkladı. Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından düzenlenen "Tarihten Günümüze Okyanuslardan Akdeniz'e Tsunami" seminerinde konuşan Yalçıner, Muğla kıyılarında olabilecek bir tsunamiden kurtulmak için sadece 10 dakika olduğunu söyledi. Bu kıyılarda geçmişte yaşanan tsunaminin izlerine ulaştıklarını açıklayan Yalçıner, dalga boyunun 3 metreye kadar ulaşabileceğini anlattı. Ege'de Yunanistan'ın Santoni adasının volkanik özelliklerinin tsunami yapabileceğini belirten Yalçıner, şöyle konuştu: "Akdeniz'in Doğu baseni, güneybatı kıyılarımız fay zonunun bulunduğu bölgelerdir. Bunlar içinde Girit'ten Rodos'a uzanıp Anadolu'ya Dalaman'dan giren ve bir kolu da Kıbrıs'a uzanan bir fay zonu vardır. Tarihte 365 yılındaki tsunami Doğu Akdeniz'de önemli zararlar vermiştir. Muğla kıyıları için körfezlerin her birisi tsunami için risk taşır."
ÇEKİLME VARSA DENİZDEN KAÇIN
Deprem olduktan sonra tsunami oluşursa Muğla ve diğer Ege kıyılarına dakikalar içinde geleceğini anlatan Yalçıner, yapmamız gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Tsunami yaz aylarında olursa ki, kıyılar çok yoğun biçimde kullanılmaktadır. Hele gündüz olursa daha çok yoğundur. Depremden sonra denizde bir çekilme, anormal bir biçimde dalga ilerlemesi veya gerilemesi gibi bir olay gözlemlenebilir. Bu durumda kıyıdan en uzağa gitmek lazım. Eğer denizdeyseniz, teknenizi 50 metre, 100 metre derinlikteki bir alana uzaklaştırmalısınız. Tsunami sonrası 5-6 saat daha risk devam edebilir." nbsp;
Bekir Tosun MUĞLA İHA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...