Faizsiz bankacılık devlet eliyle büyüyecek

Faizsiz bankacılık devlet eliyle büyüyecek

Ekonomi Haberleri

"Katılım banka sayımızı artırmayı arzu ediyoruz. Bunun özel sektör eliyle olmasını istiyoruz ama Ziraat, Halkbank, Vakıfbank sektöre girmeye karar verdi"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Mevzuatımızın uygun gördüğü nitelikleri taşıyan, sektöre katkı vereceğini düşündüğümüz, güçlü sermaye yapısına ve itibara sahip yeni katılım bankalarına kapımız açıktır" dedi. 13. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Babacan, bu kurumların çalışma şeklini şöyle anlattı: "Faizsiz finansman ilkeleri çerçevesinde sunduğu bankacılık hizmetleriyle reel ekonomiyi finanse eden, tasarruf sahiplerinden topladıkları fonları değerlendiren ve oluşan kâr veya zararı katılımcılarla paylaşan yapıya sahipler. Katılım bankalarında tamamen mal alım ve satımıyla, faturalı ve kayıtlı işlemler finanse ediliyor. Finansmanın bu şekilde doğrudan amaca yönelik olması ticareti canlandırma açısından olumlu. Kayıt dışı ekonomi azaltılıyor. Vergi gelirleri artıyor. Geleneksel bankalardaki gibi alacakların vadesinden önce geri istenmesi gibi, firmalar için belirsizlik oluşturan durumlar da daha az karşımıza çıkmakta. Yapılan işlemlerin gerçek varlıklara ve değerlere dayanması da sistemin kırılganlığını sınırlamakta."

ÜVEY DEĞİL ÖZ EVLATLAR
Başbakan Yardımcısı Babacan, geçen yıl sonu itibariyle bankacılık sektöründeki toplam şubelerin yüzde 8.1'inin ve istihdam edilen personelin yüzde 7.8'inin katılım bankalarına ait olduğunu dile getirerek, mart 2014 itibariyle sektörde mevduatın krediye dönüşüm oranının yüzde 109 olduğunu aktardı. Mevzuatın uygun gördüğü nitelikleri taşıyan, sektöre katkı vereceğini düşündükleri, güçlü sermaye yapısına ve itibara sahip yeni katılım bankalarına kapılarının açık olduğunu ifade eden Babacan, sözlerini şöyle tamamladı: "İster mevcut bankalara ortaklık ister sektöre yeni giriş şeklinde olsun, katılım bankalarının kurulması konusunda artık kapılarımız açıktır. Tabii ki kriterler vardır, BDDK bu kriterlere göre başvuruları inceleyecektir ama biz sektördeki katılım banka sayımızı da artırmayı arzu ediyoruz. Bunun özel sektör eliyle olmasını istiyoruz ama daha önceden de açıkladığımız gibi Ziraat, Halkbank, Vakıfbank bu sektöre girmeye karar verdi. Her banka bu konuda farklı stratejilerini sürdürüyor. Yasal düzenlemeler açısından artık katılım bankalarımız üvey evlat değil, öz evlattır."

GENEL KURULA GENİŞ KATILIM
Çırağan Sarayı'ndaki toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TCMB Başkanı Erdem Başcı, TKBB Başkanı Ufuk Uyan, BDDK Başkanı Mukim Öztekin ve SPK Başkanı Vahdettin Ertaş katıldı.

2023 HEDEFLERİ
Katılım bankaları 300 milyar liralık büyüklüğe ulaşacak
BDDK Başkanı Mukim Öztekin, "Faizsiz finans alanında çeşitliliğinin artması için vergi konusu başta olmak üzere mevzuatta da değişiklikler yapılması gerekmektedir. Kira sertifikaları, yatırım fonları gibi enstrümanların yaygınlaşmasının önündeki engeller büyük ölçüde kaldırılmıştır. Likidite yönetimini kolaylaştıracak piyasaların oluşmasına yönelik çalışmalar da devam etmektedir" dedi. Katılım bankalarının aktif büyüklük toplamının 2005 yılında 10 milyar lira iken, 2013 yılında 96 milyar liraya ulaştığını belirten Öztekin, "2023 hedefleri çerçevesinde katılım bankacılığı için arzulanan sektör payı hedefi yüzde 15'tir" diye konuştu. Bugün yüzde 5 civarında bulunan pay dikkate alındığında, yüzde 15'lik pay yaklaşık 300 milyar liraya işaret ediyor. Öztekin, şunları söyledi: "2023 hedefleri çerçevesinde katılım bankacılığı için arzulanan sektör payı yüzde 15'tir. Katılım bankacılığının gelişmesi, Türkiye için üç temel noktada önemli. Birincisi, reel ekonomi - finansal sistem bağlantısını iyi kuran bir modeldir. Bu açıdan, krizlere karşı dayanıklıdır. İkincisi, ülkemizde faiz konusunda hassasiyeti olan büyük bir kitle var. Bu kitlenin, finansal sistem içerisine daha aktif katılımının sağlanması büyük önem arz etmektedir. Üçüncüsü, İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olma hedefine Türkiye'de faizsiz finansın gelişmesinin sağlayacağı stratejik katkıdır."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...