Bakan Şimşek'ten 3. Havalimanı açıklaması: 'Bir çok tehdit aldık'

/ Kaynak: İHA
Bakan Şimşek'ten 3. Havalimanı açıklaması: 'Bir çok tehdit aldık'

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Şimşek: 3. Havaalanıyla ilgili: 'Çok sayıda ülkenin uçuş isteğini kabul edemiyoruz. Körfez'e yaptığım ziyarette bununla ilgili tehditler aldık' dedi

İstanbul 3. Havalimanı inşaatının Haziran ayında başlayacağını bildiren Şimşek, "3. havalimanının temeli Haziran'da atılacak. 3. havaalanı Türkiye'nin olmazsa olmazı. İstanbul Atatürk Havalimanı kapasitesinin çok ötesinde kalıyor. Çok sayıda ülkenin uçuş isteğini kabul edemiyoruz. Körfez'e yaptığım ziyarette bununla ilgili tehditler aldık 'Siz bizim havayollarının uçuşuna izin vermezseniz bir de uçuşumuzu sınırlarız' dediler. Biz çözüm ürettik. Devlet olarak, özel sektör olarak 3. havalimanının bitmesi için seferber olmalıyız. Havalimanı bitmezse Türk turizmi olumsuz etkilenecek. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Atatürk Havaalanı ve Sabiha Gökçen kapasitesinin ötesine gidiyor. Bunun için biz Atatürk Havalimanı'nda genişlemeye gidiyoruz. Burada yeni düzenlemeler yapacağız. Harıl harıl çalışıyoruz. Limanın içinde bir teneke mahallesi var onu da yıkıyoruz. Atatürk Havalimanı'nı bir kaç yıl daha idare edecek duruma getiriyoruz. 3. havaalanına çok ihtiyacımız var. Bizim onu bir an önce yapıp bitirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Çözüm sürecinden rahatsız olanların kendi menfaatlerinde aykırı görenlerin olduğunu belirten Maliye Bakanı, "Bizim milletimiz çözüm sürecinin arkasında. Güneydoğu'daki hemşerilerimiz, çözüm sürecini destekliyor. Bizim orada köy adının değiştirmemiz sembolik ama Türkiye'de zihniyet devrimin olduğunun göstergesidir. Türkiye burada yeni köy ismiyle ret, asimilasyon geride kalmıştır, hepimiz burada kardeşiz, bu ülkeyi büyüteceğiz. Mesaj budur. Ben inanıyorum ki milletimiz bu mesajı çok iyi almıştır. Çözüm süreci Türkiye'nin faydasınadır" dedi.


Bakan Şimşek enflasyonla ilgili olarak "Enflasyon önümüzdeki dönemde muhtemelen düşecek. Çünkü Türkiye'de atıl kapasite var, bir talep baskısı yok. Mayıs'tan itibaren lirada bir değer kaybı vardı bu duruldu. Enerji fiyatları son 10 yılda yükselişteydi son dönemde istikrara kavuştu. Geriye bir tek tahmin etmesi zor olan gıda fiyatları var. Kuraklıkla, dünyada ki gıda fiyatlarıyla ilişkili ama bunun da etkisinin sınırlı olduğu kanısındayım. Dolayısıyla enflasyon Haziran'da açıklanacak rakamla zirveyi bulacak. Haziran sonrasında enflasyon Merkez Bankası'nın tahminleriyle düşmeye başlayacak" ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla ilgili, "Enflasyon Haziran'da açıklanacak rakamla zirveyi bulacak. Haziran sonrasında enflasyon Merkez Bankası'nın tahminleriyle düşmeye başlayacak" ifadelerini kullandı.İstanbul'da düzenlenen 9. Türk-Arap Ekonomi Forumu çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Merkez Bankasının kredisi Türkiye açısında çok önemli. Merkez Bankası'nın bağımsız olması son 10 yılın en büyük kazançlarındandır. Merkez Bankası'nın politikaları üzerinden ben yorum yapmadım. Merkez Bankası'nın iyisinin yaptığını yapacağına inanıyorum. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı Türkiye ekonomisinin geleceği açısından çok önemlidir. Başbakan Yardımcımız Ali Babacan'da buna ilişkin açıklamalarda bulundu, kendisiyle aynı görüşteyim" dedi.


Enflasyon mücadelede Merkez Bankası'nın elini güçlendirmek gerektiğini vurgulayan Şimşek; "Enflasyon mayıs ayında zirveyi bulmuş olacak. Kur etkisi vardı, işlenmemiş gıdaya etkisi vardı. Önümüzdeki 12 aya baktığımızda Türkiye'de çıktı açığı var. Talep eksenli bir baskı yok. Döviz kurunda da göreceli bir istikrar var. Global enerji fiyatlarında bir artık söz konusu değil. Enflasyonu etkileyen faktörler yılın ikinci yarısında enflasyonda aşağı yönlü bir trendi gerektiriyor. Aşağı yönlü beklentilerimizi destekliyor. Dolayısıyla ne IMF 'nin ne de Uuuslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının bir kaygısı olmaması lazım. Mevcut rakamlara bakıp bir takım söylentiler çok anlamlı değil. Önemli olan enflasyonun nerede olduğu değil, önümüzdeki 12 ayda nereye gideceğidir. Enflasyon tekrar Merkez Bankası'nın hedeflerine doğru inişe geçecektir. Uzun vadede fiyat istikrarı Türkiye ekonomisinde olmazsa olmazdır. Enflasyonu eğer düşük tek haneli rakamlara indirebilirsek Türkiye'nin büyüme potansiyeli yükselecektir. Son 10 yılda Türkiye daha hızlı büyüdüyse bu Türkiye'nin maliyet disipliniyle, enflasyonu tek haneye indirmesiyle ilişkilidir. Önümüzdeki dönemde yapısal reformlara devam edeceğiz. Enflasyonu tek haneye düşürmek için çalışmaya devam edeceğiz. Merkez Bankası'yla ilgili tartışmaları bu çerçevede görmek lazım. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'nın elinin güçlü olması gerekiyor. Elini daha da güçlendirmemiz lazım. Rekabeti arttıracak reformlar yapmamız gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.


Bakan Şimşek cari açıkla ilgili Ocak başında tedbirler alındığını şuan için bir tedbirin olmadığı söyleyerek, "Türkiye'nin israf ekonomisinden kaçınmasıyla ilişkilidir cari açık. Ocak başında bununla ilgili ilave tedbirler aldık. Özellikle bazı ürünlerde ithalatı etkileyecek bir takım vergi düzenlemesine gittik. Şubat ayında ilave tedbirler aldık. Şuan için bir tedbir yok. Kredi hacmindeki yavaşlama bizim ön gördüğümüz çerçevede gidiyor. Son 13 haftalık kredi hacmindeki momentuma bakarsanız yıllık artık yüzde 12'lerde biz yüzde 15'ide zaten uygun görüyoruz" dedi.


GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...