BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Kalbin dostu gıdalar

Kalbin dostu gıdalar

KİRAZDAN bezelyeye kadar pek çok gıdanın kalbe yararının yanısıra; kayısı, lahana, fasulye ve tahılların ise kanser düşmanı olduğunu biliyor muydunuz? İşte tabiatın en iyi kalp reçetesi olarak sunduğu ilaçlar yani besin maddeleri...



BURSA- Çeşitli hastalıklara karşı "Tabii ilaç" olarak kabul edilen gıdaların birçoğunun kalbin dostu, bazılarının ise yüzyılın en yaygın hastalıklarından biri olan kanserin düşmanı olduğunu biliyor muydunuz? Londra Üniversitesi'nin, besinlerin sağlığa etkileri konusunda yaptığı araştırmada, kirazdan bezelyeye pek çok gıdanın kalbe yararlı, kayısı, lahana, fasulye ve tahıl ürünlerinin de kanserin düşmanı olduğu ortaya çıktı. En büyük eczane tabiat Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Türk, araştırma sonuçlarının, besinlerin en iyi ilaç olduğunu gösterdiğini belirterek, "Tabiat bir eczane gibidir. Bu eczaneden yararlanmak gerekir" dedi. B vitamini deposu olan bezelyenin, kalp için çok önemli gıdalardan biri olduğunu anlatan Prof. Dr. Türk, içeriğindeki E vitamini, magnezyum ve demirle kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşüren çikolatanın ise günde en fazla 10 gram yenilmesi gerektiğini belirtti. Kalbiniz için çay için Kirazın, kan dolaşımını normalleştirdiğini, bu özelliğiyle 20 kirazın 1 aspirin yerine geçtiğini kaydeden Prof. Dr. Türk, soyulmadan yenilen salatalığın kalbi güçlendirdiğini ve kolesterolü düşürdüğünü, pirinç, yumurta, ton balığı ve humusun da kanda kolesterol oranını düzenlediğini ifade etti. Çayın da "antioksidan madde" içerdiği için kalbin dostu olduğunu, bu yüzden günde 2 bardak çay içilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Türk, kavun, karpuz, şeftali, mısır gevreği ve hindi etinin kalp dostu gıdalar arasında bulunduğuna işaret etti. Kalp en yakın dost: Soğan Prof. Dr. Türk, "kalbin en yakın dostu" olarak nitelendirdiği soğanın, kalp hastalıklarından korunmada ayrı bir yeri bulunduğunu dile getirdi. Kan hücrelerini geliştiren, kan pıhtılaşmasını önleyen, halk arasında "iyi kolesterol" olarak bilinen HDL'yi yükselten, tansiyonu düşüren, kan şekerini dengeleyen soğanın, aynı zamanda içerdiği bol miktarda sülfit maddesiyle kanseri önlediğini ve bronşite iyi geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Türk, günde yarım soğan yemenin ya da soğan suyu içmenin vücut için çok faydalı olduğunu kaydetti. HDL'yi yükseltmek için soğanın çiğ yenilmesini, sarı ve beyaz renkli soğanların tercih edilmesini isteyen Prof. Dr. Türk, soğanla benzer özellikler taşıyan sarımsağın da günde bir diş yenmesinin yeterli olduğunu söyledi. Kayısı kanser düşmanı Prof. Dr. Türk, kanser düşmanı gıdalar arasında da kayısının özel bir yeri olduğuna değinerek, bu meyvenin, hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı vücudu koruduğunu anlattı. Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahılların kanserojen maddelerin vücuttan atılma sürecini hızlandırdığına, bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azalttığına dikkati çeken Prof. Dr.Türk, fasulyenin kanseri önleyen antioksidanlar, lahananın da kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyen karoten maddesi açısından zengin olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Türk, nohudun göğüs, pirincin bağırsak, domatesin pankreas, soğanın mide ve bağırsak kanserlerinin önlenmesi için tüketilmesi gereken gıdalar olduğunu sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT