Adriyatik'in en büyük camisinin açılışını yaptı

/ Kaynak: İHA
Adriyatik'in en büyük camisinin açılışını yaptı

DÜNYA Haberleri  / İHA

Bakan İşler, Karadağ'ın Bar şehrinde TİKA tarafından yapımı tamamlanan Selimiye Camii ve İslam Kültür Merkezi'nin açılış törenine katıldı.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Karadağ'ın Bar şehrinde TİKA tarafından yapımı tamamlanan Selimiye Camii ve İslam Kültür Merkezi'nin açılış törenine katıldı.

Selimiye Camii ve İslam Kültür Merkezi'nin açılış törenine Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Karadağ Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç, Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç ile Türkiye'den gelen heyet ve çok sayıda Karadağlı vatandaş katıldı. Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törende Fatih Sultan Mehmet Medresesi öğrencileri tarafından da konser verildi. Konserde Yunus Emre'den kaside ve ilahiler okundu. Konserin ardından bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Bugün burada anlamlı bir tören için bulunuyoruz. Ülkelerimiz arasında derin tarihi kökler üzerinde inşa edilmiş olan iyi işlerin, iş birliğinin büyüklüğüne bir kez daha şahitlik ediyoruz. Özellikle ifade etmek isterim. Karadağ İslam Toplumu'nun hem bir ihtiyacının karşılanmasını hem de Karadağ'ın barış ve huzur ortamının sağlamlığını bir kez daha görmüş olmanın mutluğu içerisindeyiz. Aynı zamanda Balkan barışı için aynı coğrafyayı paylaşan devletler olarak bu işbirliğini ve desteği önemsediğimizi bir kez daha ilan etmek istiyorum" dedi.

İşler konuşmasını, "Kimlik ve inanç farklılıkları hiçbir zaman tartışma ve sürtüşme sebebi olamazlar. Aynı gök kubbenin altında, aynı ülkede her türlü inanca saygı esası içerisinde yaratılanı yaratandan dolayı sevme ilkesiyle insan olma bilincinin farkındalığı ve farklılıkları sadece bir zenginlik olarak gösterir. Ortak tarihimizde hepimizin çok iyi bildiği bir detayı hatırlatmakta fayda görüyorum. Cami ile kilise aynı mahallede yan yana idi. Her iki inanç mensupları birbirlerinin bayramlarını kutlar, sevinçlerine ortak olur, dertlerini paylaşır ve çare olurdu. Hepimiz atamız Adem'in çocukları olduğumuz halde ihtiyaç içerisindeki kardeşlerimizle maddi varlığımızı paylaşmayı, insanlık suçu ırkçılığı, inançlara tahammülsüzlüğü, sevgisizliği saygısızlığı terkin ediyoruz" diye konuştu.

TİKA'nın çalışmalarından da bahseden İşler, "Samimiyetle uzanmış dostluk ve kardeşlik eli olan TİKA, Karadağ'ın kalkınmasına yönelik faaliyetlere devam etmektedir. Bugünkü faaliyetlerimiz ülkelerimizin arasındaki bağları daha da kuvvetlenmesine, Karadağ'ın barış, huzur ve refahına katkıda bulunmaya yöneliktir. Karadağ'da TİKA tarafından 2007-2013 yılları arasında eğitim, sağlık, sosyal, altyapı, su, tarım, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, restorasyon ve uzman kapasitesinin arttırılması gibi çok çeşitli alanlarda, 150'ye yakın proje gerçekleştirilmiştir" dedi.

Başbakan Yardımcısı İşler'in konuşmasının ardından açılış kurdelesi kesildi. İşler'in kurdele kesimine gelişi sırasında Mehter Marşı çalınırken, kurdele kesimi sırasında ise tekbir getirildi. İşler ve beraberindekiler, daha sonra kültür merkezini ve camiyi dolaştı.

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...