TANAP'ta dev imza

TANAP'ta dev imza

Ekonomi Haberleri

Başbakan Erdoğan, TANAP'ı sadece ticari bir yatırım olarak değerlendirmediklerini belirterek, "Bu hat Doğu ile Batı arasındaki köprü olacak" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi'ne Türkiye'nin ortaklığına ilişkin imza törenine katıldı. Shangri La Bosphorus Otel'de düzenlenen imza töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azeri yetkililer de hazır bulundu. İmza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, son yıllarda küresel enerji alanında büyük çaplı değişimler yaşandığına dikkat çekerek, "Türkiye olarak enerji güvenliğinin sağlanmasında, üretici, transit ve tüketici ülkeler arasında etkin bir işbirliği ve diyalog tesisinin büyük önem taşıdığına inanıyoruz" diyen Erdoğan, bu anlayışla dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile Doğu-Batı enerji koridorunu geliştirdiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, "Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projeleri bu koridorun başarıyla hayata geçirdiğimiz iki unsurudur. Elbette Gürcistan'ın da bu projelerin geliştirilmesinde önemli role sahip olduğunu ifade etmek isterim" diye konuştu. Erdoğan, "Bugün burada imzalanan anlaşmalarda yer alan hususlardan özellikle ikisi ülkemiz ve şirketlerimiz bakımından büyük önem taşıyor. Bunlardan biri Botaş'ın TANAP boru hattında yüzde 20 olan payının yüzde 30'a çıkarılmış olmasıdır. İkincisi de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Şahdeniz sahasındaki payının yüzde 9'dan yüzde 19'a yükselmiş bulunmasıdır. Böylece Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı söz konusu sahada British Petrol'den sonraki ikinci büyük ortak konumuna geldi. İlk aşamada TANAP'ı Şahdeniz sahasının beslemesi öngörülüyor. Bu çerçevede Şahdeniz sahasının ikinci geliştirme aşaması kapsamında üretilecek doğalgazın 6 milyar metreküplük bölümü ülkemize satılacak. Bu sahadan gelen doğalgazın 10 milyar metreküplük bölümünün de Türkiye üzerinden TANAP vasıtasıyla Avrupa'ya taşınması planlanıyor. "

ŞAHDENİZ Gazı 2018'de AKMAYA BAŞLAYACAK
Bakü'den 70 kilometre uzaklığında bulunan Şahdeniz doğalgaz havzasından çıkartılacak doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru Avrupa'nın enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltacak en önemli projelerden biri olarak görülüyor. nbsp;Projeye, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkmenistan ve Kuzey Irak'ın da gaz tedarikçisi olarak dahil olması bekleniyor. Proje kapsamında, Türkiye-Gürcistan sınırından Türkiye-Yunanistan sınırına kadar olacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), başlangıçta 10 milyar metreküpü Avrupa'ya, 6 milyar metreküpü ise Türkiye'ye olmak üzere yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yapacak. Projenin elk safhası 2018'de tamamlanacak.

Total, yüzde 10 hissesini 1.5 milyar dolara TPAO'ya sattı
Petrol şirketi Total, Şahdeniz sahası nbsp;ve Güney Kafkaslar Boru Hattı'ndaki yüzde 10'luk hissesini, arama-üretim alanında faaliyet gösteren kamu şirketi Türkiye Petrolleri Ananim Ortaklığı'na (TPAO) satmak için sözleşme imzaladı. Satış işleminin değeri, 1.5 milyar dolar olarak açıklandı. Şahdeniz sahası, Bakü'nün 100 km güneydoğusunda Hazar Denizi'nde bulunuyor ve 860 kilometrekarelik alan kaplıyor. İlk üretim fazı 2006'da başlayan Şahdeniz sahasında günde 200 bin varil petrol eşdeğeri üretim yapılıyor. Şahdeniz'deki yapıya göre, BP yüzde 28.8, SOCAR yüzde 16.7, Statoil yüzde 15.5, Total, Lukoil ve NİKO yüzde 10'ar, Türkiye adına TPAO ise yüzde 19 hisseye sahip bulunuyordu. Şahdeniz doğalgaz havzası, 1.4 trilyon metreküplük rezerviyle dünyanın sayılı doğalgaz yataklarından birisi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...