Maden sahiplerinden 'madenci paketi'ne tam destek

/ Kaynak: DHA
Maden sahiplerinden 'madenci paketi'ne tam destek

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Manisa Soma'daki facianın ardından maden işçilerinin çalışma şartları ve özlük haklarının iyileştirildiği pakete, Egeli maden ihracatçıları destek verdi.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki facianın ardından maden işçilerinin çalışma şartları ve özlük haklarının iyileştirildiği pakete, Egeli maden ihracatçıları destek verdi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, "Hükümetin yapacağı tüm yasal düzenlemeleri sektör olarak destekliyoruz. Bir insanın yaşamı söz konusu ise 'ama'lı cümleler kurmayız. İnsan dedikten sonra maliyetin lafı olmaz" dedi.

Hükümet, Soma'da 301 kişinin öldüğü facianın ardından gündeme gelen, maden işçilerinin çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesi için hazırladığı paketi TBMM'ye gönderdi. Madenciye altı maaş ikramiye getiren haftalık çalışma saatini 48'den 30'a düşüren, Soma'daki ölen işçilerin ailelerine devlette istihdam imkanı sağlayan, SGK borçlarını yeniden yapılandıran, 55 olan emeklilik yaşını 50'ye çeken, madende yaşam odasını zorunlu kılan düzenlemeleri içeren pakete işveren de sıcak baktı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, dünyada uygulanan standartların getirildiğini belirterek, insan canının söz konusu olduğu bir ortamda şartların düzelmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Kaya, şöyle konuştu:

"Dünyada uygulanan standartlar bugüne kadar bizde maalesef uygulanmıyordu. Kimse evlenirken 'ben boşanacağım' demez ya da yola çıkarken 'kaza yapacağım' diyeni duymazsınız. Maalesef madenciliğin böyle bir riski var. Bunları en aza indirip 'keşke'lerimizi azalttığımız sürece böyle büyük acılar yaşamayız. Paketi hazırlayan komisyon başkanı ile sektör temsilcileri olarak görüşüme yaptık. 'Bize bir şeyler kotarmaya gelen işveren olarak bakmayın. Ortak paydamız ülke yararı. Buraya 77 milyonun sahip olduğu değerler üzerindeki kiracılar olarak geliyoruz. Biz kiracı olarak üzerimize düşeni yapalım ama burada ev sahibi olarak siz de 'ben kirayı artırdım. Almanya'dan oğlum geliyor, çıkın' demeyin. Biz birşeyler kotarmaya gelmezsek, siz de 'ne kadar az verirsek o kadar iyi' modundan çıkarsanız hep birlikte ülke adına güzel şeyler yapacağımıza inanıyoruz' dedik. Bir insanın tırnağına bile taş gelsin istemiyoruz. Bu anlamda hükümetin yapacağı tüm yasal düzenlemeleri sektör olarak destekliyoruz. Bir insanın yaşamı sözkonusu ise 'ama'lı cümleler kurmayız. İnsan dedikten sonra maliyetin lafı olmaz. Çalışma Bakanlığı'nın yürüttüğü bu çalışmanın satır başlarını ben de okudum. Doğru buluyorum. Soma'ya gittim. İki gün orada kaldım. Gerçekten yerin yüzlerce metre altında olan insanların şartları farklı olmalı. Bugüne kadar olmaması yanlıştı. Başlıkları tüm yüreğimizle destekliyoruz."

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...