BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Bronşit şakaya gelmez

Bronşit şakaya gelmez

Hangi aşamada olursa olsun mutlaka doktor tedavisi gerektiren bir rahatsızlıktır Bronşit... Ayrıca tedaviye destek olmak amacıyla aşağıdaki reçetelerden de istifade edilebilir...



Akciğerlerindeki kronik bronşit rahatsızlığı yüzünden nefes almakta güçlük çektiğini söyleyen 36 yaşındaki okuyucumuz, özellikle kış aylarında evden dışarı çıkamadığını belirterek gittiği bazı doktorlar tarafından rahatsızlığına “kistik bronşektazi” teşhisi konduğunu ifade ediyor. Bingöllü okuyucumuz, bugüne kadar kullandığı ilaçlardan çok fazla fayda bulamadığını da sözlerine ekleyerek, bizden tedavisine yardımcı olacak şifalı formüller yazmamızı istiyor... Akut bronşit nedir ? Bronşit, üst solunum yollarından bronşçuklara kadar uzanan hava yollarını kaplayan zarın iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Had (Akut) ve müzmin (kronik) olmak üzere iki türü vardır. Akut bronşit, genelde grip, kızamık, boğmaca gibi hastalıklar sırasında görülür. Hastada kuru ve ağrılı öksürük, balgam, hafif ateş ve halsizlik meydana gelir. Akut bronşit, iyi tedavi edilmemesi ve aylarca, hatta yıllarca sürmesi halinde kronikleşir. Hastalık solunum yollarına ve bronşlara iyice yerleşir. Kronik bronşit dediğimiz bu aşamada genellikle ateş görülmez. Özellikle geceleri ve havanın kirli olduğu ortamlarda nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar. İltihaplanmasının akciğer içindeki nefes borularına ve bronşlara yerleşmesi halinde “kistik bronşektazi” dediğimiz safha başlar. Bu safhada hasta bazen, dış etkilerden korunmak için sokağa dahi çıkamaz. Bronşit, hangi aşamada olursa olsun mutlaka doktor tedavisi gerektiren bir rahatsızlıktır. Ayrıca tedaviye yardımcı olmak amacıyla yandaki reçeteler de uygulanabilir. İşte reçete H İki adet siyah turp soyularak, rendelenir ve suyu sıkılır, süzüldükten sonra bir kaba alınır. Günde üç defa; yarımşar çay bardağı turp suyunun içine bir tatlı kaşığı süzme bal ilave edilerek iyice karıştırılır ve yemeklerden önce içilir. HBir çay bardağı şalgam suyunun içine 2 tatlı kaşığı bal konur. 5 dakika hafif ateşte kaynatılır ve sabah-akşam sıcak sıcak içilir. H Bir kahve kaşığı hardal tozu ile bir kahve kaşığı bal karıştırılıp yenir. H Yarım kilo süzme bal; 10 tatlı kaşığı toz karanfil, 10 tatlı kaşığı dövülmüş anason tohumu, 10 tatlı kaşığı dövülmüş ısırgan tohumu, 10 tatlı kaşığı dövülmüş keten tohumu, 10 tatlı kaşığı dövülmüş şalgam tohumu konur. Macun haline gelinceye kadar karıştırılır. Her sabah aç karnına ve gece yatarken birer kaşık yenir. H Bir tutam gül hatmi kökü, bir çorba kaşığı anason, bir çorba kaşığı adaçayı, 50 gram meyan kökü, iki tutam çam yaprağı karıştırılır. Ufalanıncaya kadar bir havanda dövülüp bir kavanoza konur. Günde 3 defa (sabah, öğle, akşam) bu karışımdan 2 tatlı kaşığı bir su bardağı kaynak suyun içine konup 15-20 dakika süreyle demlenir. Sonra süzülerek ılık ılık içilir. H 4 bardak suya bir çay bardağı dolusu arpa ile 2 çorba kaşığı tere tohumu ve 50 gram meyan kökü konarak 15-20 dakika kaynatılıp süzülür. Hergün 3 defa, içine bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek birer kahve fincanı içilir. H Ayrıca, sakız gibi taze maydanoz ve nane çiğnemek de çok faydalıdır.
Reklamı Geç
KAPAT