Türkiye'de her yıl 100 bin kişi sigara yüzünden ölüyor

/ Kaynak: AA
Türkiye'de her yıl 100 bin kişi sigara yüzünden ölüyor

YAŞAM Haberleri  / AA

Türkiye'de sigaraya bağlı yılda 100 bin ölüm meydana geldiği, 100 bin ölümün 17 bininin pasif içiciler olduğu belirtildi.

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle yazılı basın bildirisi yayınladı. Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Sigaraya bağlı hastalıklar dolayısıyla tütün kullanımı dünyadaki ilk üç ölüm nedeni arasındadır. Sigara içerisindeki 400 kanserojen maddenin 40'ı Dünya Sağlık Örgütü tarafından birinci sınıf kanserojen madde olarak tanımlanmıştır. Ülkemizde sigaraya bağlı yıllık 100 bin ölüm meydana gelmektedir. Ancak bu ölümler direk sigaraya atfedilmeyip kalp krizi, akciğer kanseri gibi isimlerle anılmaktadır. Oysa bu 100 bin ölüm erken yaşlarda sigaranın neden olduğu hastalıklara bağlı ölümlerdir."

YILDA 17 BİN PASİF İÇİCİ ÖLÜYOR nbsp;

nbsp;Açıklamada, sigara içerisinde 400'ü kanserojen olmak üzere 4 bin yabancı maddenin vücuda girmesine neden olur ve bu 4 bin madde tepeden tırnağa kadar tüm organları etkiler. Doğal olarak en çok hasarı giriş yolu olması nedeniyle akciğerlere verir. Sigara içicilerinde akciğerde biriken tar (katran) hava alışverişi yapan dokunun esnekliğini ve bu fonksiyonunu bozarak önce performans azalması, sonrasında KOAH ve son olarak da akciğer kanserine varan bir tabloya neden olur" denildi.

nbsp;Ülkemizde en önemli sorunlardan birinin pasif sigara dumanına maruz kalma olduğu belirtilerek şöyle denildi: "Her yıl meydana gelen sigaraya bağlı 100 bin ölümün 17 bini pasif içicilerdir. Yani başkasının içtiği sigara dumanına kapalı ortamda maruz kalmak bile zararlıdır."

TEDAVİSİ MÜMKÜN OLAN ÖLDÜRÜCÜ HASTALIK
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yaptığı yazılı açıklamaya göre, "Tütün kullanımı tedavisi mümkün ama öldürücü bir hastalık sebebi. Tütün kullanımı bir nikotin bağımlılığı sorunudur ve sigara bırakmak isteyenlerin bir bağımlılığa karşı savaşmaları, bu savaş sırasında mutlak tıbbi destek almaları gerekmektedir. Günümüzde tıbbi tedavi bırakma dönemindeki zorlukların kolay atlatılmasını sağlamaktadır. Bu tedaviler henüz SGK tarafından ödenmemekle birlikte kişiye maliyeti günde bir paket sigaranın maliyetinden fazla değildir. Kişinin sağlığıyla ilgili doğru kararı alması gerekir."

DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ TOPLANTISI nbsp;

nbsp;Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından toplantı yapıldı. Açılış konuşmasını hastane yöneticisi Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu yaptı. İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürü Dr. Ayşe Gülgün Çakmur'un sunumuyla devam eden toplantı, İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır'ın konuşmasıyla son buldu. Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hasta ziyaretinde bulunan Dr. Mehmet Nil Hıdır, Kronik Obstrüktif Akciğer hastaları (KOAH) ve akciğer kanserine yakalanmış hastalarla yakından ilgilenip geçmiş olsun dileyerek "Sizin bu hastalığı atlatacağınıza inanıyorum Allah yar ve yardımcınız olsun" dedi, ardından Halk Sağlığı Müdürlüğünün 'dumansız hava sahası' baskılı tişörtlerini hediye etti.

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...