Deprem sırasında ne yapmalı?

/ Kaynak: AA
Deprem sırasında ne yapmalı?

GÜNDEM Haberleri  / AA

Prof. Dr. Elmas: "Halkın binalara güvensizliği deprem sırasında kaçışmaya yol açıyor. Depremlerde doğru olan bulunulan binalarda sakince beklemektir."

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Muzaffer Elmas, halkın binalara güvensizliğinin depremde kaçışmaya yol açtığını belirterek, Ege Denizi'ndeki gibi depremlerde insanların bulundukları binalarda sakince sarsıntının geçmesini beklemeleri gerektiğini bildirdi.

Elmas, yaptığı yazılı açıklamada, depremin ardından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının 2006-2007 yıllarına kadar yavaş ilerlediğine işaret ederek, Van Depremi'nin ardından devletin elden geçirilme konusunda zorlayıcı ve yönlendirici tavrıyla sorunun çözülmeye başlandığını anımsattı.

Riskli yapı stokunun çözümünden başka yol bulunmadığına dikkati çeken Elmas, şunları kaydetti:

"Tek çare, depreme dayanıksız yapı stokunun yönetmeliklere uygun hale getirilmesidir. Şu anda hükümetin politikalarını, yaptıklarını destekleyen bir durum, onlar zaten bunu yapıyor ama pek çok dirençle de karşılaşıyorlar. Halkın binalara güvensizliği deprem sırasında kaçışmaya yol açıyor. İnsanlar, panik içinde evleri ve binaları boşaltıp kaçıyor. Görüntüler, 'binam depreme dayanıklı değil' algısını çok iyi anlatıyor. Ege Denizi'ndeki gibi depremlerde doğru olan insanların bulundukları binalarda sakince sarsıntının geçmesini beklemesidir.

Türkiye'de 1999'daki Marmara Depremi'nin ardından 7-8 milyon yapı stokunun elden geçirilmesi gerekiyor."

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...