Aydınlık odalar kilo aldırıyor!

Aydınlık odalar kilo aldırıyor!

YAŞAM Haberleri

Işığın vücut saatini olumsuz etkilediğini belirten bilim adamları, aydınlığın kilo almayı tetiklediğini söyledi

Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden bir araştırma ekibi, gece yatak odalarında "etrafı görebilecekleri kadar ışık olan" kadınların bellerinin daha kalın olduğunu bildirdi. Bilim adamları, 'kalın perdeli odalarda uyunması veya ışıkların kapalı tutulması' yönünde tavsiye verebilmek için ise henüz yeterli kanıt olmadığını ekliyor.
Araştırmaya katılan 113 bin kadından yatak odalarındaki ışık seviyesini belirlemek için şu şıklardan birini seçmeleri istendi: "Okuyabilecek kadar aydınlık, Okumak için yeterli değil ama odanın içini görebilecek kadar aydınlık, Odanın içini görmek için yeterli değil ama elini görebilecek kadar aydınlık, Elini göremeyecek kadar karanlık veya uyku maskesiyle uyurum..." Cevaplar, obezitenin bazı seviyeleriyle karşılaştırıldı. Aydınlık odalarda uyuyan kadınların vücut kitle endeksi ve bel kalça oranının daha yüksek, bel çevresinin ise daha kalın olduğu görüldü.
Araştırma ekibinden Prof. Anthony Swedlow, "Bu kadar geniş bir grup içinde, gece fazla aydınlık bir mekânda bulunmak ile aşırı kilo alımı ve obezite arasında bir bağlantı olduğu anlaşıldı" dedi. Bu veriler, ışığın vücut saatini olumsuz etkilemesiyle açıklanabilir. Aydınlıkken vücut daha aktif oluyor, karanlık iken ise dinleniyor. Işık, ruh halini, fiziksel gücü ve hatta 24 saat döngüsünde yemekleri sindirme şeklimizi bile etkiliyor. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...