Osmanlı çeşmeleri...

Osmanlı çeşmeleri...

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İstanbul'un muhteşem hazineleri arasında yer alan 100 çeşme ve sebilin birbirinden ilginç hikayeleri 'İstanbul'un 100 Çeşme ve Sebili' kitabına konu oldu.

İstanbul'un sokak aralarında, köşe başlarında ve meydanlarında yer alan ve gündelik hayatın bir parçası haline gelen 100 çeşme ve sebilin birbirinden ilginç hikayeleri "İstanbul'un 100 Çeşme ve Sebili" kitabında yer aldı.
Kitapta yer alan çeşme ve sebiller, İstanbul'un su medeniyetini oluşturan binden fazla çeşme ve sebil arasından seçilmiş. İstanbul'un toplum hayatı ve su mimarisi içinde özel bir yeri olan sebil ve çeşmelerin konumları, eşsiz mimari ve dekoratif özellikleri, ilginç hikayeleri ve zaman içerisinde geçirdikleri değişim anlatılıyor. Kitapta, çeşmelerin yapılış amaçları ve üslup özellikleri, menzil, meydan, duvar, cephe, çatal, çukur, oda, sütun, şadırvan ve namazgâhlı çeşmeler olarak ayrıldığı anlatılmış.
Saraylarda, köşklerde, iç mekânlarda yer alan bazı küçük çeşmelerin ise aynı zamanda içerideki konuşmaların dışarıdan duyulmasını engellemek yapıldığı belirtiliyor.
İstanbul'un 100 Çeşme ve Sebili isimli kitapta, 20. yüzyıl başlarında tüm evlere şehir şebeke suyu ulaştırılmaya başlanmasıyla, çeşme ve sebillerin önemlerini yitirmeye başladığı belirtiliyor.
Eskiden şerbet dağıtılırdı
Sokak köşelerini, yapıların cephelerini, meydanları süsleyen sebillerden hayır amacıyla taslarla susamış insanlara soğuk sular, buz gibi bal şerbetleri sunulduğunun anlatıldığı kitapta harap ve bakımsız kalan sebillerin günümüzde büfeden ofise, matbaadan lokantaya amacının dışında kullanıldığına vurgu yapılıyor.
Son yıllarda yaz aylarında hayvanların yüzde 70'inin susuz kaldığı ve buna bağlı olarak böbrek yetmezliğinden öldüğü çeşitli kampanyalarla anlatılmaya çalışılıyor. nbsp;İstanbul'un 100 Çeşme ve Sebili'nde çeşmeler yapılırken sadece insanların değil diğer canlıların da gözetildiği, bazı çeşmelere "yalak" eklenerek hayvanların su içebilmesinin sağlandığı anlatılmış.
Çeşmeler yeniden akacak
Özellikle 1950'li yıllarda hızlanan kentleşme sürecinde sayısız çeşme ve sebilin zarar gördüğünün hatta yok olduğunun belirtildiği kitapta çeşme ve sebillerin onarımlarının, başta İSKİ olmak üzere birçok kuruluşun katkılarıyla son yıllarda yeniden önem kazandığı anlatılmış. Kitap Kültür A.Ş. tarafından çıkarıldı. Kültür Sanat Servisi




nbsp;Osmanlı çeşmeleri...


İSTANBUL'DAKİ 100 ÇEŞMEDEN HATIRALAR...
İstanbul'un 100 Çeşme ve Sebili isimli kitapta, şehrin toplumsal hayatı ve su mimarisi içinde özel bir yeri olan sebil ve çeşmelerin konumları, eşsiz mimari ve dekoratif özellikleri, ilginç hikayeleri ve zaman içerisinde geçirdikleri değişimler anlatılıyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...