UAEA'dan İran'ın işbirliği tavrına alkış

/ Kaynak: İHA
UAEA'dan İran'ın işbirliği tavrına alkış

SPOR Haberleri  / İHA

UAEA Genel Direktörü Amano, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Yönetim Kurulu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu.

Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEA) Genel Direktörü Yukiya Amano, İran'ın İşbirliği Çerçevesi Anlaşması kapsamında mutabık kalınan nükleer programının şeffaflaştırılmasına yönelik adımları uygulamasını memnuniyetle karşıladığını fakat geriye kalan sorunların hepsinin çözüme ulaştırılması için daha fazla eyleme ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

UAEA Genel Direktörü Amano, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu. "İran, Ajans ile varılan İşbirliği Çerçevesi Anlaşması'nda yer alan uygulamalı adımları planlandığı şekilde hayata geçirdi. Bunu memnuniyetle karşılıyorum" diyen Amano, Tahran yönetiminin uzlaşmacı tutumunun İran'ın nükleer programının daha iyi anlaşılmasını sağladığını dile getirerek, İran tarafından verilen bilgilerin şu anda analiz edildiğini belirtti. İran'ın nükleer programına ilişkin araştırmaları bir yapboza benzeten Amano, UAEA'nın nükleer programda muhtemel askeri boyutların bulunup bulunmadığı üzerinde bir karara varabilmesi için zaman ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bu sürecin hızlanmasını kendisinin de görmek istediğini belirten Amano, "Ancak bu tip şeyler zamana ihtiyaç duyuyor. Karar vermek için acele etmek veya her şeyi tek seferde halletmeye çalışmak doğru yaklaşım değil. Meselelerin adım adım çözülmesi konusunda anlaştık ve hepsinin çözüme ulaşabilmesi için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Amano, bir soru üzerine UAEA ile İran arasındaki işbirliğinin temposunun Tahran yönetimi ile P5+1 grubu arasındaki görüşmeleri etkileyeceğine veya Ajans'ın araştırmalarını 2 aylık bir süre zarfı içerisinde bitirmesini beklediklerine inanmadığını dile getirerek, "Hız buradaki en önemli unsur değil. Acele etmemize gerek yok, zamana ihtiyacımız var. Buradaki en önemli şey gerçek ve tarafsız bir değerlendirmeye ulaşabilmek" dedi.

UAEA Genel Direktörü Yukiya Amano ayrıca, geriye kalan mevcut sorunların çözüme ulaştırılması için İran'ın UAEA ile daha fazla işbirliği yapması gerektiğinin altını çizerek, "Bütün sorunların çözülebilmesi için İran'ın İşbirliği Çerçevesi anlaşmasını uygulamaya devam etmesi büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

SPOR
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...