Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Otomobiller için hayat kurtaracak teknoloji

Otomobiller için hayat kurtaracak teknoloji

GÜNDEM Haberleri

Türk mühendis geliştirdi, kazalarda yanmaya karşı umut oldu.

Kayseri'de bir tekstil mühendisi, araçlarda çıkacak yangına daha kolay ve çabuk müdahale imkanı sağlayacak yanmama, antibakteriyel ve ısı yalıtımı özelliğine sahip battaniye geliştirdi. Tekstil mühendisi Bilgehan Ülger nbsp;tarafından Erciyes Teknoloji Transferi Ofisi'nde (ETTO) geliştirilen, yanmama, nbsp;antibakteriyel ve ısı yalıtımı özelliğine sahip battaniye, araçlarda çıkacak nbsp;yangının daha kolay ve çabuk söndürülmesine imkan verecek. nbsp;Ülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "multifonksiyonel özellikli nbsp;yangın battaniyesi" adını verdikleri ürünü ETTO laboratuvarlarında her aşamasını nbsp;test ederek iki yıllık bir çalışma sonucu geliştirdiklerini söyledi. nbsp;Kullandıkları özel bir malzemeyle önce keçe ürettiklerini, daha sonra nbsp;ürünü battaniyeye dönüştürdüklerini ifade eden Ülger, şunları kaydetti:
"Battaniyemizde yanmamazlık, antibakteriyellik ve ısı yalıtımı nbsp;özelliklerini bir arada topladık. Özellikle araçlarda yangın tüplerinin yerine kullanılabilmesi için tasarladık. Türkiye'de araçların büyük çoğunluğunda yangın nbsp;tüpü yok. Yangın tüpü olan araçların genelinde de tüplerin ya son kullanım tarihi nbsp;geçmiş oluyor ya da araç sürücüsü tüpü kullanmayı bilmiyor. Araçta çıkan küçük nbsp;bir yangın bile erken müdahale edilemediği için büyük hasarlara neden olabiliyor. nbsp;1,5 metre eninde 2 metre uzunluğunda ürettiğimiz battaniye, yangın çıkan yere nbsp;serildiğinde alevlerin sönmesini sağlıyor." Battaniyenin hafif olması ve fazla yer kaplamaması nedeniyle kolay nbsp;taşınabildiğini, bunun da kullanıcılar için büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan nbsp;Ülger, ayrıca yangın tüpleri gibi boşalma ve kullanım tarihinin geçmesi gibi bir nbsp;sorun olmayan battaniyenin uzun yıllar bakteriye maruz kalmasına rağmen nbsp;antibakteriyel özelliği sayesinde çürümediğini belirtti.
Otomobiller için hayat kurtaracak teknoloji

Yanmayan battaniye hayat kurtarıyor
Ülger, multifonksiyonel battaniyenin sadece araçlarda değil yangın nbsp;meydana gelen tüm alanlarda rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çekti. nbsp;Battaniyenin, araç yangınların da insanların kurtulması için de nbsp;kullanılabileceğini işaret eden Ülger, şöyle devam etti:
nbsp;"Kaza sonucu aracın içinde yanarak ölen kişiler olduğunu biliyoruz. nbsp;Yangın esnasında araçta bulunan kişi, battaniyeyi üzerine sararak yangından nbsp;kurtulabilir. Battaniyeyi, dışarıdan birisinin de yangına maruz kalmış kişiye nbsp;zarar görmeden müdahale edebilecek şekilde tasarladık. Battaniyenin köşelerinde nbsp;ellerin girebileceği cepler oluşturduk. Kurtarma ekibi ellerini bu ceplere nbsp;sokarak yanma tehlikesi olan kişiyi battaniyeye sararak yangından kurtarabilir. nbsp;Ürünümüz sadece araçlarda değil ev ve iş yeri yangınlarında da rahatlıkla nbsp;kullanılabilir." Antibakteriyel özelliği bulunan battaniyenin yaralıların üzerinin nbsp;örtülmesinde de kullanılabileceğini anlatan Ülger, ayrıca ısı yalıtımı nbsp;özelliğiyle de kışın dağcılar veya araçlarıyla yolda kalanların donma tehlikesine nbsp;karşı da ürünü kullanabileceğini vurguladı. nbsp;Bilgehan Ülger, battaniyeyi 40 liradan satışa sunduklarını sözlerine nbsp;ekledi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...