"İnsanlara umut ışığı olmaktadır"

/ Kaynak: İHA
 "İnsanlara umut ışığı olmaktadır"

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından düzenlenen Bab-ı Ali toplantısına katıldı.

İşler, "TİKA sosyal hizmetler alanında gerçekleştirdiği projelerle insanlara umut ışığı olmaktadır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, The Point Otel'de düzenlenen "Türkiye'nin Değişen Dış Politikası ve Yumuşak Güç Ayağı TİKA" konulu Bab-ı Ali Toplantısı'na katıldı. "Türkiye'nin kamu idaresi ve sivil altyapıları konusunda edindiği tecrübe diğer ülkeler tarafından yakından takip edilmekte ve Türkiye'nin desteği talep edilmektedir" diyen İşler "Bu bağlamda 2003-2013 yılları arasında çeşitli meslek gruplarından 27 binden fazla uzman eğitilmiştir. Sistemlerin geliştirilmesi, ülkenin polis teşkilatının güçlendirilmesi, genç diplomatların eğitimleri, istatistik uzmanlarının geliştirilmesi, adalet akademisi uzmanlarının eğitimlerinin verilmesi hemen her alanda insan kaynaklarının güçlendirilmesi adına eğitim programları düzenlenmektedir. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla gerçekleştirilen söz konusu eğitim programlarıyla alıcı ülkelerin insan kaynakları güçlendirilmektedir" ifadelerini kullandı.

TİKA'nın gelişmekte olan ülkelere tecrübelerini paylaştığını vurgulayan İşler, "Türkiye'nin büyük bir tarım tecrübesi vardır ve diğer ülkeler tarafından önemsenmektedir. Bu çerçevede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, TİKA işbirliğiyle tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde gerçekleştirilen eğitim programlarıyla sadece son 7 yılda 2 binin üzerinde uzman yararlanmıştır. Türkiye'nin yıllardır biriktirdiği tarım tecrübesi diğer ülkeler tarafından yakından takip edilmektedir. Organik tarım, hayvancılık gibi alanlarda ileri teknikler diğer ülkeler ile kurulan işbirlikleri çerçevesinde aktarılmakta ve böylece diğer ülkelerin ekonomik kalkınmalarına destek olunmaktadır. TİKA tarım alanlarında ülkemizin tecrübe ve birikimlerini az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere eğitim ve tecrübe paylaşım programları düzenleyerek tarımsal ekipman desteğinde bulunarak ve sulama amaçlı kuyular açtırarak aktarmaktadır" diye konuştu.

"TİKA SOSYAL HİZMETLER ALANINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ PROJELERLE İNSANLARA UMUT IŞIĞI OLMAKTA"

Sosyal hizmetler alanında projeler gerçekleştirildiği ifade eden İşler, "TİKA sosyal hizmetler alanında gerçekleştirdiği projelerle insanlara umut ışığı olmaktadır. TİKA gelişmekte olan ülkelerde engelli eğitim ve rehabilitasyon merkezi, yaşlılar bakım evleri, kadın sığınma evleri ve yetimhanelerin yapım, tadilat ve donanım ihtiyaçları konusunda çok çeşitli destekler vermektedir. Yol ve ulaşım hayatın akışı için yegane şarttır. Olmazsa olmazdır. Bu şarta bağlı olarak köprüler ve yollar inşa ederek ulaşıma destek veriyoruz. Somali'de; başkent Mogadişu'da ulaşım imkanlarının geliştirilmesi amacıyla 23 km uzunluğunda çift yönlü 20-30 metre arasında genişliği olan asfalt yapımı gerçekleştirilmiştir. Yol yapım çalışmaları 736 adet aydınlatma direğiyle sosyal tesislerin yapımı, yemekhane, yatakhane, idari bina, laboratuvar, depo gibi alanları kapsamaktadır. Başkent Mogadişu'nun ana arterlerini oluşturan yola trafik ışıklarının da yerleştirilmesiyle trafik düzene girmiş, yol boyunca da yeni dükkanların açılmasın fırsat verilmiştir. Afganistan'da Semengan Derya Han Köprüsü 10 köyü şehir merkezine bağlayan yegane köprüdür. Aşırı yağışlar neticesinde yıkılan köprü TİKA tarafından yeniden yaptırılmıştır. Aynı sebeplerle Tahar'da yıkılan Kökçe Nehri Köprüsü'nün yeniden inşası gerçekleştirilmiş Tahar Vilayeti'nin 7 bölgesiyle bağlantı sağlanmıştır. Ülkemizin taahhütleri arasında yer alan Kabil şehir içi yolları asfaltlanma çalışmaları devam etmektedir. Sırbistan'da 2011 yılında meydana gelen sel felaketi sırasında yeni pazar ve çevresinde yaklaşık 400 ev, bazı yollar köprüler ve kamu tesislerinde ağır hasar meydana gelmiştir. TİKA tarafından hasar gören 3 köprü yine TİKA tarafından aynı yıl hizmete sokulmuştur" şeklinde konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...