Don felaketi fındığı fındık piyasayı vurdu

Don felaketi fındığı fındık piyasayı vurdu

Ekonomi Haberleri

Karadeniz'de yaşanan don, fındıkta büyük zarara sebep oldu. Üretici harcamalarını kıstı. Bölgede AVM'lerdeki insan sayısı bile azaldı

Türkiye'de mart ayında zirai don sebebiyle birçok meyve üreticisi zarar gördü. Doğu Karadeniz'de ise bölge ekonomisine yön veren fındık bahçelerinde yüzde 60'a varan üretim azalması iş dünyasında endişeye sebep oldu. Bölgede 'yeşil altın' olarak bilinen fındık üretiminin azalması, üreticiden toplama işçilerine, çikolata sanayisinden AVM'lerdeki mağazalara kadar birçok alanda zarara sebep oluyor. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, bölgenin fındığa dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu hatırlatarak, "Fındık az olunca birçok sektör etkileniyor. Bölgemizde üretilen kivi ve cevizde de rekolte çok düşük. Bu da piyasaya giren para miktarını azaltacak. Para hareketi azalacak, esnaf ve tüccar sıkıntıya girecek" dedi. İş adamlarında ister istemez bir kuşku ve endişe oluştuğunu vurgulayan Servet Şahin, "Şimdiden bazı büyük alışveriş merkezlerindeki insan sayısının azaldığını fark ediyoruz.
Bakıyorsunuz, köyden kente inen insan azalıyor. Kimse alışverişe çıkmıyor. Herkes olanıyla yetinmeye çalışıyor. Hiç fındığı olmayan köyler var. Bazı yüksek kesimler göç bile verebilir" diye konuştu. Raporda, düşük faizli kredilerin verilmesi, alan bazlı gelir desteğinin sürmesi, çiftçi borçlarının ertelenmesi gibi istekler dile getirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...