Korelisi de Japon'u da gıdayı 'helal'inden istedi

Korelisi de Japon'u da gıdayı 'helal'inden istedi

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de Anayasayla güvence altına alınma talebi reddedilen 'Helal' sertifikalı ürün üretimi ve ihracatı talebi Uzak Doğu'ya kadar uzandı

Türkiye'de hazırlanan kanun teklifiyle Anayasada yer bulamayan "Tüketici Hakkı ve nbsp;Helal Ürün Kullanma Hakkı" talebi sınırları aştı. Aralarında Güney Kore ve nbsp;Japonya'nın da bulunduğu 50'den fazla ülke, 2.5 trilyon dolarlık pazar payına nbsp;sahip helal gıda üretimi ve ihracatı için Türkiye'den sertifika desteği istedi. nbsp;Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama (GİMDES) tarafından 2011 nbsp;yılında hem dini inanışları hem de vejetaryen gibi çeşitli damak tatlarının nbsp;denetimini içermesi amacıyla hazırlanan ancak Anayasa komisyonunda çeşitli nbsp;sebeplerden dolayı yer almayan taslak, dünya ülkelerindeki uygulamasıyla artışa nbsp;geçti. İsteğe bağlı denetim ve üretime göre şekillenen taleplerde özellikle son üç nbsp;yılda artış yaşandığını açıklayan GİMDES Helal Ürünleri Araştırma Enstitüsü nbsp;Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, "İhracat yapmak isteyen bütün firmalar böyle nbsp;bir sertifikaya ihtiyaç duyuyor. Çünkü dünyanın her tarafındaki Müslümanlar artık nbsp;sertifikalı ürün arıyor. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama nbsp;adıyla hizmet veren kuruluş, yıllardır teknik donanımları ve alanında uzman nbsp;kişilerle denetimlerine devam ediyor. Firmaları zaman zaman kameralı sistemle nbsp;takip altına alan GİMDES, usulsüzlük saptandığında anında müdahale ediyor. İSTANBUL İHA


HANGİ ÜLKELER SERTİFİKA KULLANIYOR? nbsp;
GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Dağıstan, Bulgaristan, Makedonya, nbsp;Kosova, Rusya, Pakistan, Malezya, G. Afrika, G. Kore ve Japonya gibi çeşitli nbsp;ülkelerin helal sertifikası kullandığını söyledi. Büyüközer, Azerbaycan'la da nbsp;temasların sürdürüldüğünü belirtti.


MÜTHİŞ PAZAR
Yıllık 200 nbsp;milyar $'lık nbsp;talep var

Helal ürün pazarının yıllık talebinin yaklaşık 200 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor. Helal sertifikalanmış ürünleri tercih eden insanların yaklaşık 10 milyonu Amerika'da, 25 milyonu Avrupa'da, 300 milyonu Afrika'da, 850 milyonu Asya'da, 250 milyonu ise Orta Doğu'da yaşıyor. Toplam helal gıda pazarının büyüklüğü ise 2 trilyon doları aşıyor ve bunun sadece %10'u gerçekleşmiş görünüyor. Yabancı üreticiye örnek veren Dr. Büyüközer, Güney Kore'nin, Budist inanca sahip olduğu halde helal sertifikası talep ettiğini belirterek, "Çünkü oradaki üretici firmalar ürünlerini dünyaya satmaya çalışıyor. Japonya devlet heyeti geldi biz de Helal sertifikalı üretmek istiyoruz ve öncülük yapar mısınız? dediler. Biz de kabul ettik" diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...