Benzinde fahiş fiyat bitecek

Benzinde fahiş fiyat bitecek

Ekonomi Haberleri

Akaryakıta 1 haftada 13 kuruş zam gelince EPDK harekete geçti. Benzinde 20, motorinde 30 kuruş indirim getiren tavan fiyat uygulamasının dönülmesi gündemde

Akaryakıt fiyatlarında uluslararası kriterlerle, aşırı fiyat artışları önlenecek. Benzin ve motorin fiyatlarında iki ay süren tavan fiyat uygulamasının 22 Mayıs'ta sona ermesinin ardından bazı şirketlerin litrede 13 kuruşa varan zam yapması, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu (EPDK) harekete geçirdi. Sektörün görüşüne açılan Kurul Karar Taslağı ile petrol piyasasında daha etkin fiyat takibi yapılacak. Rafineri ve pompa fiyatlarının uluslararası göstergelere göre oluşup oluşmadığı da sıkı takipte olacak.
EPDK'nın düzenlemesi ile tüketiciye aşırı kârlar içeren fiyatların uygulanmasının engellenmesi hedefleniyor. Uyarılara rağmen fiyatlarda düşüş olmaması halinde ise EPDK 2 ay süreyle tavan fiyat uygulamasına giderek benzin ve motorin fiyatını yeniden kendisi belirleyebilecek. İki hafta önce sona eren tavan fiyat uygulamasında benzin fiyatlarında 20, motorinde 30 kuruşa kadar indirim sağlanırken, yaklaşık 600 milyon lira da tüketicinin cebinde kalmıştı.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz tavan fiyata ilişkin uyarılarının ardından sektördeki gelişmeleri yakından takip ederken, görüşe açılan taslağın her aşaması ile de ilgileniyor. EPDK'nın düzenlemesi ile şirketlerin, fiyatlarını belirlerken takip sistemini dikkate alması ve fiyatlarını makul düzeyde tutması amaçlanıyor.
Enerji Üst Kurulu, iç pazarda akaryakıt fiyatlarını, en yakın erişilebilir uluslararası piyasa fiyatlarına göre izliyor. Bu kapsamda Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa'daki ürün fiyatları ve nihai bileşenleri yakından takip ediliyor. Türkiye fiyatları ile baz alınan bu fiyatlar arasında büyük oranda farklılıklar bulunması halinde EPDK dağıtım şirketlerine uyarıda bulunuyor.
Cenk Esen / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...