Bulgaristan'da AP seçim sonuçlarına itiraz

/ Kaynak: AA
Bulgaristan'da AP seçim sonuçlarına itiraz

DÜNYA Haberleri  / AA

AP seçimlerinde barajı aşamayan Ataka Partisi seçimin iptal edilmesini düşük oy alan Reformcu Blok Partisi ise oyların yeniden sayılmasını için itiraz etti

Bulgaristan'da 25 Mayıs'ta yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde barajı geçemeyen veya düşük oy alan kimi siyasi partiler verilen oyların sayımının yeniden yapılması veya seçim sonuçların tamamen iptal edilmesini istedi.Bulgaristan'a ayrılan 17 milletvekilliğinden sadece birini kazanan Reformcu Blok (RB) adlı, 5 partiden oluşan yeni bir koalisyon, oy sayımının yaniden yapılmasını talep etti. RB, ikinci milletvekilliği kazanmak için kendisine sadece 2 bin oy yetmediğini savundu. Ayrıca, seçmenlerin sunulan aday listelerinde tercih yapabilmeleri nedeniyle RB'nin ilk sıradan aday olan eski Avrupa Komisyonu komiseri Meglena Kuneva, ikinci sıradan aday olan Svetoslav Malinov tarafından elenmişti.Seçmenlerin tercihi de koalisyon içinde gerginlik oluşturmuştu. Anayasa Mahkemesi'ne başvuran RB, seçimlerde tercihli oyların yeniden sayılması ve buna dayalı olarak Strasburg'a gidecek milletvelillerin yeniden belirlenmesini talep ettiler.
AP seçimlerinde yüzde 5,88 barajı aşamayan Rusya yanlısı Irkçı ve aşırı milliyetçi Ataka Partisi ise seçim sonuçlarının tamamen iptal edilmesi talebinde bulundu. Bulgaristan Parlamentosunda grubu olan Ataka'dan 21 ve iktidar ortaklarından Bulgaristan Sosyalist Partisi'nden (BSP) 28 milletvekilinin imzaladığı ortak talepte seçimlerde hile yapıldığını, kimi siyasi partilerin vatandaşların oylarını para ile satın aldıkları iddia edildi.
Bulgaristan'da seçim yasasına göre Anayasa Mahkemesine yapılan başvurularında en az 48 milletvekilinin desteği olması gerekiyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...