Derince Limanı'na 543 milyon dolarlık teklif

/ Kaynak: AA
Derince Limanı'na 543 milyon dolarlık teklif

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Derince Limanı'nın 39 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirme ihalesinde en yüksek teklif, 543 milyon dolar.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına (TCDD) ait Derince Limanı'nın 39 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi, Yılport Holding AŞ, Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret AŞ ile Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ yetkililerinin katılımıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığında gerçekleştirildi.İhalede, elemesiz turların ardından geçilen açık artırmada ilk olarak Yılport Holding AŞ elendi. Açık artırma nbsp;daha sonra Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret AŞ ile Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ arasında devam etti.İhale, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ'nin en yüksek teklifi 543 milyon dolar olarak vermesiyle sona erdi.Safi: İnşallah Derince'ye yakışır şekilde bir liman yapacağız
Safi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, ihalenin beklentileri dahilinde gerçekleştiğini söyledi.
İhaleye öncesinde hazırlandıklarını anlatan Safi, şöyle konuştu:
"İnşallah Derince'ye yakışır şekilde bir liman yapacağız ve bunun da en kısa sürede projelerini açıklayacağız. Rakiplerimizi biliyorduk, doğru şekilde değerlendirdik. Bu rakamlara hazır olarak geldik, hayırlı olsun. Bütçemiz biraz daha fazlaydı ama bu rakamlara ulaşmamız zor olmadı. Finansman konusunda a, b ve c planlarımız var. Daha zamanımız var. Vakti gelince açıklayacağız."
Limana gerçekleştirecekleri yatırım konusunda da bilgi veren Safi, "Çeşitli fazlarda, uzun vadeli bir iş. Yurt dışında görüştüğümüz firmalar var. Yabancıların yaptığı modelleri bularak, inşaatlara başlayıp bitireceğiz. Yaklaşık 300 milyon dolar inşaat yatırım tutarı var burada. 3-5 yıl arasında ilk fazı bitirmeyi planlıyoruz, ardından diğer fazları yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Derince Limanı
TCDD'ye ait liman, Türkiye'nin limancılık faaliyetlerinin en yoğun olarak gerçekleştiği Kocaeli'de yer alıyor.
Mevcut durumda özellikle kuru yük ve otomotiv elleçmesiyle ön plana çıkan liman, 2013'de yüzde 20'lik bir yük büyümesi gerçekleştirdi ve 2 milyon 389 bin 987 tonluk elleçme hacmine ulaştı. Özelleştirme sürecinin tamamlanmasının ardından limanın yeni işletmecisiyle beraber konteyner alanında Türkiye'de söz sahibi bir liman haline gelmesi bekleniyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...