Avrupa'nın negatif faizi Türkiye'ye pozitif geldi

Avrupa'nın negatif faizi Türkiye'ye pozitif geldi

Ekonomi Haberleri

Kararı merakla beklenen AMB, şok faiz indirimiyle piyasalara moral pompaladı.

Başbakan?Erdoğan'ın "Kararlarını yanlış buluyorum" diye eleştirdiği Türkiye Cumhuriyeti Merkez?Bankası, faiz indirmekte 'ağır' davranırken, piyasaları sevindiren indirim kararı,?Avrupa'dan geldi. Avrupa Merkez Bankası, politika faizini 10 baz puan indirerek yüzde 0.25'ten yüzde 0.15'e çekti. Banka, 'sıfır' olan mevduat faizini, beklentiler dahilinde yüzde eksi 0.10'a düşürdü. Borç verme faizini de yüzde 0.75'ten yüzde 0.40'a indirdi. Bu kararla, parasını Merkez Bankası'na yatıran bankalar neredeyse hiç faiz alamayacak, piyasa ise canlanacak. Piyasa, Avro Bölgesi'ndeki yavaş ekonomik büyümenin canlanması için Avrupa Merkez Bankası'na baskı yapıyordu. Bütün dünya piyasalarında olumlu karşılanan karar, Türkiye'de piyasalara moral verdi. Avrupa'da şimdi, harcamaları artıracak bir parasal genişleme beklentisi yoğunlaştı. Uzmanlar, Avrupa'da harcamaların artmasının, ihracatının yüzde 50'sini Avrupa'ya yapan Türkiye'nin ihracatının artmasını, bunun da büyüme oranlarına destek vermesini bekliyor. Kararın ardından açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, alınan kararların istihdam piyasasına istikrar kazandıracağını, yüzde 0.5'e kadar düşen enflasyonu yeniden yüzde 2'ye yükseltebileceğini belirtirken, piyasayı hareketlendirmek için yetkileri dahilinde yeni adımlar atabileceklerini ifade etti. Draghi, kendilerinden daha fazla faiz indirimi beklenmemesi gerektiğini ifade etti. nbsp;


400 milyar avro piyasaları coşturdu
Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz indiriminin, parasal genişleme yapılmasa da piyasalara 400 milyar avroluk etki yapması bekleniyor. Karar, dünya borsalarının yanı sıra, Borsa İstanbul'da da hızlı çıkışa sebep oldu. Sabah saatlerinde yatay olan BIST?Endeksi, kararın açıklanmasının ardından yükselişe geçti. Banka hisseleri öncülüğünde hızlanan çıkış, borsanın geneline yayıldı. Endeks 80 bin 308'e kadar yükseldikten sonra 79 bin 802 puandan kapandı. Bir haftadır 2.12 TL'nin üzerinde olan dolar, 2.09 liraya gerilerken, Avrupa Merkez Bankası'nın kararı öncesinde 2.88 lira olan avro ise 2.84'e düştü. Avrupa borsalarında da yüzde 1.5'i aşan yükselişler dikkat çekti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...