Türk sanayii gökyüzüne çıkıyor

Türk sanayii gökyüzüne çıkıyor

Ekonomi Haberleri

Kale Grubu ve Amerikalı Pratt Whitney ortaklığıyla hayata geçirilen fabrikada üretilecek motor parçaları dünyaya ihraç edilecek.

Dünyanın en gelişmiş savaş uçağı F35'lerin F135 olarak adlandırılan gelişmiş motorunun kritik parçalarını üretmek için Kale Grubu ve ABD'li Pratt amp; Whitney ortaklığıyla kurulan Kale Pratt amp; Whitney Uçak Motor Sanayii tesisleri, 75 milyon dolarlık yatırımla hayata geçti. İzmir serbest bölgede kurulan fabrika Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle faaliyetine başladı. Yıllık 100 milyon dolarlık ciro ile F35 uçak motoru parçası üretecek fabrikada önümüzdeki 5 yıl içinde 700 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. F35, tüm zamanların en yüksek bütçeli savunma sanayi projesi olarak kabul edilen yatırım bugüne kadar geliştirilen tek 5'inci nesil uçak projesi olarak gösteriliyor. nbsp;
Türkiye'de toprakla başladıkları sanayi yolculuğunda gökyüzüne doğru yükseldiklerini belirten Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Temel felsefemiz sanayide derinleşmek. Türkiye'nin sanayide derinleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu yatırımız da bu amacı taşıyor. Toprakla başladığımız sanayi yolculuğunda gökyüzüne doğru yükseliyoruz. Türkiye'nin bu bölgenin Almanya'sı gibi ileri teknolojiye sahip bir ülke olması gerekiyor. Bu hedefe inandığımız için çorbada tuzumuz olsun düşüncesiyle yaptığımız bir yatırımdır" dedi. Ürettikleri motor parçalarının kilogram değerinin 177 dolar olduğunu ifade eden Bodur, "Tam kapasite üretim yaptığımızda yıllık 564 ton üretebileceğiz. Bu da yıllık 100 milyon dolarlık ciroya tekabül ediyor" dedi. Okyay, Grubun yıllık cirosunun 1.3 milyar lira olduğunu belirterek bunun yüzde 2.2'sinin Ar-Ge'ye ayrıldığını ifade etti. Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay ise, "Havacılık sanayinde, Boeing, Lockheed Martin, Airbus gibi dünyanın en büyük havacılık firmalarının, birinci seviye, kritik gövde ve kanat parçaları üreticisi konumundayız. Bugün havacılık sektöründeki bu yatırım ile birlikte uçak motor sanayine de giriş yapmış oluyoruz" diye konuştu. Kale Pratt amp; Whitney Uçak Motor Sanayii tesislerinde Kale Grubu'nun yüzde 51 hissesi bulunduğunu söyleyen Okyay, yine bu sektörde, şu ana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine girmiş ilk Milli İnsansız Hava Araçları'ı ürettiklerini ve Milli Piyade Tüfeği'nde seri üretim safhasına geldiklerini kaydetti. nbsp;


7'DEN 77'YE HERKES?ORADAYDI
Düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Abdullah?Gül, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve yetkililer katıldı. Törende Zeynep Bodur Okyay'ın oğlu İbrahim Okyay'ın da yer alması sıcak görüntülere sahne oldu.
Ahmet Çetinkaya İZMİR



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...