Sınav kaygısının azı karar fazlası zarar!

Sınav kaygısının azı karar fazlası zarar!

SAĞLIK Haberleri

Anne babalar dikkat! Çocuğunuz sınavla iyi bir evlat olduğunu kanıtlama duygusuna kapıldığında kaygı seviyesi artıyor.

İlki 14 Haziran'da başlayacak olan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) öncesinde uzmanlardan nbsp;uyarılar geldi. Sınav kaygısının öğrenciyi motive ettiğini söyleyen uzmanlar, bunun da dozunda olması konusunda uyarıyorlar. Aşırı kaygının başarısızlığa sebep olacağını söyleyen Psikolojik Rehberlik Danışmanı Çağlar Karaman, "Sınav kaygısının en genel sebebi, öğrencinin veya ailesinin sınava yüklediği farklı anlamlardır. Öğrenci sınava ailesine karşı bir borç, kendini ispat, iyi bir evlat olduğunu kanıtlama gibi anlamlar yüklediği zaman kaygı seviyesi olması gerekenin çok üzerine çıkar. Anne babalar çocukta bu duyguyu uyandırmaktan kaçınmalıdır" dedi.
BAŞARININ İPUÇLARI
Sınav kaygısının en sık karşılaşılan sebebinin sınava yeteri kadar hazırlanmamak olduğunu belirten Karaman bu kaygıyı yenebilmek için sınavdan önce ve sınav esnasında yapılacak ufak değişikliklerin faydalı olacağını belirterek önerilerini sıralıyor:
• Doğru çalışma: Bilgi eksikliğini en aza indirmek sınavda daha huzurlu olmanızı sağlayacaktır.
• Sınavı doğru değerlendirmek: Sınav sadece sizin o konu hakkındaki bilginizi ölçer, kim olduğunuzu değil.
• Bu değişiklikler işe yaramıyorsa ya da uygulanamıyorsa, kaygı çok ileri seviyelere taşındıysa, depresyon, anksiyete gibi ruhsal bozukluklar ortaya çıkıyorsa ve genel işlevselliği etkiliyorsa, psikiyatrik destek almak bu dönemde faydalı olur.
• Sınavdan önce uykunuzu alın.
• Sınav esnasında öncelikle bilinen sorulardan başlamak motivasyonu arttırır.
• Sınav sırasında aklınıza negatif düşünceler gelirse, gözlerinizi kısa bir süreliğine kapatın, birkaç kez derin nefes alın ve güzel anılarınızı düşünün.
• Unutmayın! Hayatın bize ne getireceği bilinmez. Sizi mutlu edecek bir yaşantının hangi üniversiteden ya da hangi bölümden geleceğini asla kestiremezsiniz.
AİLELER NE YAPMALI?
• Beklentileriniz gerçekçi olsun: Her çocuğu avukat ya da doktor olacak diye yetiştirmek, oluşan yoğun kaygı sebebiyle ters teper.
• Sınava kadar sofranızdan balığı eksik etmeyin. Yeterli miktarda alınan Omega-3 çocuğunuzun hafızasının güçlenmesine ve konsantrasyonun artmasına sebep olur. Bunun yanında sabah kahvaltılarına ceviz ve badem de eklenmelidir.


ÖĞRENCİLERE BESLENME TAVSİYELERİ
SINAVDA ŞEKERDEN UZAK DURUN

Sağlıklı beslenmenin de sınav stresini azaltacağını söyleyen Back-Up Sağlıklı Beslenme Danışmanı Cansu Tektunalı "Sınav stresi kan şekerini yükseltir. Vücutta zaten yüksek olan kan şekerini, ekstra çikolata, bisküvi, kek, cips gibi şeker içeren gıdalarla yükseltirseniz, kandaki fazla şeker, nbsp;kan şeker, dalgalanmalarına neden olur. Kan şekerinde oluşabilecek hızlı düşüş uyku hali, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozulması ve acıkma hissi gibi sorunlara yol açabilir. Sınava protein ağırlıklı bir kahvaltı ile hazırlanın. Konsantrasyonunuzu yükseltmek için bol ceviz-badem tüketin. Sınavdan 1-2 gün önce, kurubaklagil, salam yemeyin" dedi.


OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ KAFANIZDAN UZAKLAŞTIRIN
"Ben bu sınavı geçemem" ya da "başarısız olursam aileme ne derim" gibi düşüncelerin yerine daha pozitif düşünceleri aklınıza getirin. Hayatta başarılı ve mutlu olmanın tek yolunun bu sınav olmadığına inanın. nbsp;Anne babalar çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın, herkesin kabiliyetleri farklıdır.


Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...