35 bin boyacı DYO ile AB'ye giriş yapacak

35 bin boyacı DYO ile AB'ye giriş yapacak

Ekonomi Haberleri

2015'te mecburi hale gelecek Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olmak isteyen boya ustaları DYO'nun kapısını çalacak

Türkiye'nin önde gelen boya markalarından DYO, ülke çapındaki 35 bin civarındaki boya ustasının Avrupa Birliği standartlarına göre oluşturulmuş Mesleki Yeterlilik Belgesi almalarının önünü açacak önemli bir adım attı. TS-EN ISO/IEC 17024 Standardı kapsamında Türk Akreditasyon Kurumu'ndan akredite edilerek Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş DYO Akademi Belgelendirme Bölümü 350 lira+ KDV ücretle girilecek sınavlarda başarılı olan boya ustalarına belge verecek. Belgelendirmeye hak kazanma sürecini anlatan DYO Genel Müdürü Serdar Oran, "Yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlıklarımızı tamamlayarak MYK11UY0023-3 Ulusal Yeterliliği kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere Türk Akreditasyon Kurumu'ndan (TÜRKAK) Akreditasyon Sertifikasını aldık. Ardından Mesleki Yeterlilik Kurumu'na yaptığı yetkilendirme başvurusu da kabul edilerek, inşaat boyacılarına yönelik ulusal yeterliliklere dayalı sınav ve belgelendirme yapma konusunda resmen yetkilendirildi ve bu alanda ülkemizdeki 21'inci kuruluş olduk" dedi.
Teorik ve pratik olmak üzere iki aşamadan oluşan sınavı geçenler MYK onaylı Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak. Belgeyi alan bir usta 5 yıl sonra tekrardan sınava katılmak ve başarılı olmak zorunda. Mesleki Yeterlilik Belgesi, boya ustalarına da büyük avantajlar sunuyor. İnşaat sektöründe çalışanlar için bu belgenin alınması 2015'te yasal olarak zorunlu hale gelecek. Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip bir kişiyi işe alan işverenin, prim işveren payını 48 aydan 54 aya kadar devlet karşılıyor. Belgeyi alanların sigorta primlerini de 12 ay boyunca yine devlet ödüyor. İnşaat sektöründe özellikle de devlet ihalelerinde bu belge zorunlu olarak aranıyor. Belgesi olmayan işçi çalıştıran işveren ise para cezaları ile karşı karşıya kalacak. nbsp;


Tarafsızlık için kayıtlı denetim olacak
Boya ustalarının belgelendirilmesi çalışmalarında 500 kişiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden DYO Genel Müdürü Serdar Oran, kendilerinin 6 yıldır boya ustalarını ücretsiz olarak eğittiklerini ifade etti. Buna karşın sınava girecek kişilerin eğitim alma zorunluluğu bulunmadığına dikkat çeken Oran, şunları söyledi: "Yasanın 2015'te devreye girmesinin ardından talebin patlamasını bekliyoruz. Sanayici olarak belge veren sadece biz varız. Sınavlarda tarafsızlığın sağlanması için kamera kayıtlarıyla denetim olacak. İşi gerçekten bilen ustalar var. Bu yüzden eğitimler zorunlu değil. Sınavı geçemeyenler ise mecburen eğitim almak zorunda kalacaklar. Sınavlar 2 aşamalı olacak. Teorik sınavda 20 tane soru olacak. Bundan sınava girenlerin en az 100 üzerinden 60 alması gerekli. Uygulamalı sınavda ise 80 puan sınır olacak."


Ekonomi Servisi



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...