Ruhani Suriye ve Mısır için ne dedi?

Ruhani Suriye ve Mısır için ne dedi?

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'ye ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül basın açıklaması yaptı.

Abdullah Gül'ün konuşmasından başlıklar:
İkili ilişkilerimizin önemli bir boyutu şüphesiz ki ekonomidir. İki kadim dost ve komşu olan Türkiye ila İran arasındaki ilişkilerin gelişmesi sadece bizi değil, bölgemizdeki istikrar huzur ve güvenliğin gelişmesine de çok büyük katkı sağlayacaktır.
''MUTABAKATA VARDIK''


İran'ın nükleer programıyla ilgili meselenin diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşturulmasını defalarca savunduk. Bölgemizdeki hiç kimsenin nükleer silahlara sahip olmasını istemiyoruz. Hiçbir ülkenin de enerjisinden barışçıl çerçevede yararlanmasının engellenmesini de istemiyoruz. Nükleer enerjiden faydalanmak hepimizin hakkıdır.
Dr. Hasan Ruhani ile samimi görüşmelerde bulunduk ve hep mutabakata vardık. Türkiye-İran ilişkilerini çok daha ileri taşımak için her türlü gayreti göstereceğiz.


RUHANİ'DEN SURİYE VE MISIR YORUMU


Ruhani'ye sorulan soru: Sayın Gül ile görüşmelerinizde bölgesel sorunlarla ilgili ortak bir görüş belirlenebildi mi? Enerji alımı açısından ikili ilişkiler açısından da bir ön adım olacak mı?
İran Cumhurbaşkanı Ruhani:
Bu ziyaret iki ülke ilişkileri arasında bir dönüm noktası olacaktır. Belki de bu kadar büyük kapasiteyle Türkiye'nin başkentindeyiz. Ben şunu hissediyorum; iki ülkenin de ilişkilerin gelişmesiyle ilgili, kültürel, siyasi bölgesel ve uluslararası alanda iradeleri mevcuttur. Hem terörizm ve aşırılıkla hem de bölge ülkeleriyle ilgili görüştük. Görüştüğümüz ülkeler sizin söylediğiniz iki ülkeden fazlaydı. Birçok komşumuz var. Onlarla ilgili de konuştur. Suriye ve Mısır ile ilgili de görüştük. nbsp;


Bizim için önemli olan iki ülkenin istikrar ve güvenlikte anlaşmaya varmasıdır. Halkın oylarının belirleyici olmasıdır. nbsp;Savaşın bitmesi, kardeş kanı akıtmaya son verilmesi arzumuzdur. Bu ülkelerle ilgili ortak düşüncelerimiz vardır. Bizim irademiz bu müzakerelerin devam etmesi doğrultusundadır ve eminiz ki iki ülkenin yardımıyla bu iki ülkenin istikrarı ve güvenliği sağlanacaktır.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin konuşması:
Bugün dost Türk hükümetinin misafiri olmaktan gurur duyuyoruz. İki ülkenin ilişkilerinin kalkınmasının yararına olacak şekilde adımlar atıyoruz. Misafirperverliklerinden dolayı sayın Cumhurbaşkanı ve Türkiye Devlet adamlarına teşekkür ediyorum.
''EKONOMİ VE TİCARİ KAPASİTEMİZİ ARTIRMAK AMACINDAYIZ''


Komşu ülkelerimiz arasında Türkiye'nin özel bir konumu vardır. Hem iki ülkede var olan imkanlardan, ayrıcalıklardan dolayı, hem de özel jeopolitik konumlarından dolayı. Biz bugün görüşmelerimiz sırasında ekonomik ve ticari ilişkimizin kapasitesini artırma ve geçen senedeki ticaret hacmimizin iki katına çıkma kararı aldık. Her iki ülkenin hesaplamalarına göre, önceki anlaşmalar doğrultusunda çalışırsak iki ülkenin ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarabiliriz. nbsp;


''TERÖRİZM VE AŞIRILIKLA MÜCADELE ORTAK AMACIMIZ''


İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artırılması, sadece iki ülkenin yararına değil aynı zamanda bütün kritik bölgelerde bulunan ülkelerinde yararına olacaktır. Biz yatırım alanında Türk müteşebbislerin İran'daki yatırımları ve İranlı müteşebbislerin Türkiye'deki yatırımları konusunda anlaşmaya vardık.
Umarız ki yarın toplantılarda öne doğru yararlı bir adım atabiliriz. Bilimsel, kültürel konularda. Turizm alanında yine iki ülke daha çok yardımlaşma ve işbirliği yapacak. İran'da birçok şehirde turizm konusunda Türk firmaları gelip orada otel yapabilir. Özel sektörlerle de anlaştık.
İran ve Türkiye İslam dünyası bölgesinin önemli iki bölgesi olarak aşırılık ve terörizmle mücadele etme konusunda başarılıdırlar. Gerçek İslam olarak dünyaya tanıtsınlar. Bizim bölgemizde bazı istikrarsızlıklar vardır. Bu kimsenin yararına değildir. Bölgenin güvenliği ve istikrarı için elimizden gelen her türlü çabayı yapacağız.
Nükleer konusuyla ilgili; her iki ülke de ortak düşüncelere sahiptir. Tüm ülkeler barışçıl nükleer teknolojilere sahip olma konusunda aynı düşüncededirler. Bizim bölgemizin sadece nükleer değil konvansiyonel silahlardan da arınmalı. Türkiye her zaman nükleer konusuda bizim yanımızdaydı. nbsp;
Abdullah Gül'e sorulan soru:


İran'dan büyük bir heyet ülkenize ziyarette bulundu. Oturumlar yapıldı yarın görüşmeler devam edecek. Peki bunların hepisi 'İran-Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni bir başlangıcıdır' diyebilirmiyiz?


''BU ZİYARET BİR DÖNÜM NOKTASI''


Gül; Fransa ve Almanya ne kadar birbirlerine benzeyen ülkelerse, Türkiye ve İran arasında da benzer büyüklükte yatırımlar olabilir. Özellikle Ruhani'nin yönetiminde İran'ın ekonomik olarak dünyaya açılmasına, özel sektörün daha çok yol almasına önem verdiklerini görüyoruz. Bu çerçeve içerisinde Türk-İran özel sektörü yanyana gelip büyük işler yapabilir. Bu anlamda bu ziyaretin bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum. İmzalanan anlaşmaların karşılıklı verilen sözlerin meyvelerini hep beraber alacağız.
Hepimiz bölgedeki acıların bitmesini istiyoruz. Yıkılan her evi kendi evimiz gibi hissediyoruz. Bu acının dindirilmesiyle ilgili irademiz güçlüdür. İran-Türkiye'nin ortak çabaları çözüme büyük katkı sağlayacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...