Obezite ile mücadele başlıyor

Obezite ile mücadele başlıyor

SAĞLIK Haberleri

Türkiye'de her 5 çocuktan biri fazla kilolu ve şişman. Sağlık ve Tarım bakanlıkları obezite ile savaşı ilkokuldan başlatma kararı aldı.

Hükümet, çağın hastalığı olarak gösterilen obeziteye karşı yeni önlemleri devreye sokuyor. Ekmekten sonra "peynir" ve "salçada" da tuz oranı azaltılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen 'Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması' sonuçları dün açıklandı. Sonuçları ürküten araştırma 67 ilde, 216 okulda ve 5 bin 101 öğrenci ile yapıldı. 7-8 yaşındaki çocukların yüzde 22,5'inin şişman, 2,1'inin ise zayıf olduğu belirlendi. Türkiye'de 12 yaş ve üzerindeki çocukların ise yüzde 72'si hareketsiz bir hayat sürdüğü ortaya çıktı. Araştırmaya göre, şişmanlığın en yüksek olduğu bölge, 18,3 ile Doğu Karadeniz. İstanbul, yüzde 12,4 ile ikinci sırada yer alırken, Ege Bölgesi'ndeki şişmanlık oranı ise yüzde 10,8. Şişmanlığın düşük olduğu bölgeler ise yüzde 3,6 ile Kuzeydoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ve yüzde 4,2 ile Doğu Anadolu. Araştırma sonuçlarına göre, her 6 çocuktan 5'i her gün kahvaltı yaparken, ailelerin yüzde 42,8'i de çocuklarına her gün taze meyve yediriyor. Obezite ile mücadelenin ilkokullardan başlatılacağını belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Can boğazdan geldiği gibi can boğazdan da çıkar. Bu nedenle alınan her yiyeceğe dikkat edilmeli. Anne, baba, ağabey ve öğretmenlere çocukların sağlıklı beslenmesi konusunda büyük görev düşüyor" dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Ağustos ayında yeni düzenlemeler yapıyoruz. Salçada tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği olduğundan yüzde 64 daha az olacak. Peynirde ve fermente zeytinde tuz azalacak. Meyve sularında ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz" diye konuştu.
DAMLA?PEKER / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...