Teminat indi petrole hücum başladı

Teminat indi petrole hücum başladı

Ekonomi Haberleri

Petrol Kanunu ile petrol aramalarında yeni bir döneme girilirken, ruhsat başvuruları için de süreç başladı.

Yatırımcılar, 11 Haziran'da petrol ruhsatlarını almak için ilk başvurularını yapacak. Petrol aramalarında yeni dönemi gazetemize değerlendiren Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı, 100'e yakın yeni petrol arama ruhsat başvurusu beklediklerini belirtirken, mevcut 264 ruhsat alanıyla birlikte arama faaliyetinin iki katına çıkacağını söyledi. İncedalcı, ruhsat başvurularını aldıktan sonra hangi paftanın hangi şirkete ait olacağını Resmi Gazete ile ilan edeceklerini de söyledi.
Petrol aramalarını hızlandırmayı amaçlayan Enerji Bakanlığı, Güneydoğu Anadolu, Trakya, Konya Sivas havzası ve denizlerdeki aramalardaki teminat oranlarını da düşürmeyi planlıyor. Ruhsat alanının bulunduğu yere göre teminat oranları karada yüzde 2, denizde yüzde 1 iken, özellikle denizdeki yatırım büyüklüğü düşünülerek oran ya sıfırlanacak nbsp;ya da bindelik oranlara düşürülecek. Halen Karadeniz'deki 27 ruhsat alanının 22'si TPAO ait bulunuyor. nbsp;
Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı
Cari açığın en büyük nedenlerinden olan enerji ithalatını önlemek için yatırımlara hız veren Türkiye, petrol ve doğal gaz aramalarına bu yıl 1 milyar TL harcayacak. Deniz ve karada sürdürülecek arama çalışmaları Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), yerli ve yabancı firmalarca yürütülecek. Petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığa azaltmak üzere Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı yapılacak. TPAO'nun 80, yerli firmaların 90, yabancı firmaların ise 64 arama ruhsatı bulunuyor.
Cenk Esen / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...