Musul'dan kaçış sürüyor

/ Kaynak: AA
Musul'dan kaçış sürüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak'ta binlerce Musullu, IŞİD ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalardan kaçarak Duhok ve Erbil'e sığınmaya devam ediyor.

Irak'ta binlerce Musullu, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalardan kaçarak Duhok ve Erbil'e sığınmaya devam ediyor.

Musul kentinde cuma günü başlayan ve aralıksız devam eden çatışmaların şiddetlenmesi ve özellikle stratejik bölgelerin IŞİD'in eline geçmesi nedeniyle halk bölgeyi terk ediyor.

Havanın sıcak olması ve tarlalardan yükselen tozlar sebebiyle zor anlar yaşayan Musullular, bazı noktalarda araçlarından inerek yürümek zorunda kalıyor. Yüzlerinde korku ve çaresizliğin hakim olduğu çocuk ve kadınlar, hayırseverlerin dağıttığı soğuk sularla serinlemeye çalışıyor.

Dün geceden beri çatışmalardan kaçarak Erbil'e sığınan ve güvenlik noktasında bekletilen binlerce kişi, 50 dereceye varan sıcaklıktan etkilenmemek için araçlarının gölgesinde kendilerine yer ayarlanmasını bekliyor.

Tarfik polisi, Peşmerge, sağlık görevlisi ve sivil toplum kuruluşlarıyla sığınmacılara yardımcı olmaya çalışan Erbilliler, gelenlere yiyecek ve soğuk su veriyor.

120 Türk işçi Erbil'e ulaştı

Öte yandan Musul'da su arıtma tesisi inşaatında çalışan 120 Türk işçi, dün gece geç saatlerde firma yetkililerinin, ''Terk ediyoruz'' talimatıyla kentten ayrılmak için yola çıktı.

Uzun ve zahmetli yolculuğun ardından Erbil-Duhok yolundaki Hazer güvenlik noktasına ulaşan işçiler, otobüslere bindirilerek Türkiye'ye gönderildi.

Türk işçilerden Cumhur Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç aydır çalıştıkları şantiyeden, şirket yetkililerinin talimatıyla ayrıldıklarını söyledi.

Musul sınırından çıktıktan sonra yer yer yürüdüklerini belirten Özen, su içemeden, yemek yiyemeden 25 kilometre yol yürüdüklerini kaydetti.

Güvenlik noktasına ulaştıkları sırada rahat bir nefes aldıklarını ifade eden Özen, ''Sağolsun yardımsever Kürt kardeşlerimiz burada yemek ve su dağıttı. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Şu an bir sıkıntımız yok çok şükür. Rahatız, ülkemize sağ salim dönüyoruz. Toplamda 120 kişiyiz'' dedi.

"Göç üstüne göç yaşıyoruz"

Suriye'de devam eden iç savaş ve baş gösteren açlık nedeniyle Musul'a sığınan Suriyeli sğınmacılar da IŞİD ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalardan kaçarak Erbil'e sığınanlar arasında.

Suriyeli Ömer Hamza, yaklaşık bir yıl önce yaşanan savaştan dolayı ülkelerini terk ederek Musul'a sığındıklarını belirtti.

Bir yıl boyunca Musul'da sığınmacı olarak yaşadıklarını, belli bir düzen kurduktan sonra yaşanan çatışmalardan dolayı tekrar kaçtıklarını vurgulayan Hamza, ''Allah bize yardım etsin. Yıllardır yaşadığımız toprağımız Suriye'yi terk ederek Musul'a, şimdi de Erbil'e geldik. Göç üstüne göç yaşıyoruz'' diye konuştu.

Erbil'de kamp hazırlığı

Erbil'e sığınan Musullu ailelerin yerleştirileceği kampın yapım çalışmaları başladı.

Erbil Valiliği ve Birleşmiş Milletler(BM) yetkilileri, ailelerin yerleştirileceği kampın yerini belirledikten sonra bölgede, iş makinaları zemin düzeltme çalışmalarına başladı.

Hebat Kaymakamı Rızgar Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sayının yüksek olması dolayısıyla şehir merkezine geçişlere izin vermediklerini, sadece akrabaları olanları bıraktıklarını ifade ederek, ''Burada bekletilen insanların yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Biz onların rahat etmesi için elimizden geleni yapacağız. Savaştan kaçan binlerce insanla ilgilenmek zordur. Yetkili makamlarımız BM çalışanlarıyla yer tespiti yaparak kamp yapım çalışmalarına başladı. Yapılacak kampta kalabilmeleri için bir yaşam alanı oluşturulacak'' diye konuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...