Gül'den Iran'la ticarette KAZAN-KAZAN formülü

Gül'den Iran'la ticarette KAZAN-KAZAN formülü

Ekonomi Haberleri

Gül, iki ülke arasındaki engellerin kaldırılmasını isterken, iş adamlarını davet eden Ruhani de "Size benzersiz fırsatlar sunuyoruz" dedi

Türk İş Forumu'nda konuşan Abdullah Gül, iki ülke arasındaki engellerin kaldırılmasını isterken, iş adamlarını davet eden Ruhani de "Size benzersiz fırsatlar sunuyoruz" dedi.Türkiye'ye 18 yıl aradan sonra resmi ziyaret gerçekleştiren ilk İran Cumhurbaşkanı nbsp;olan Hasan Ruhani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke arasında ticaretin geliştirilmesi için yol haritasını belirledi. Gül, kazan-kazan stratejisini nbsp;gündeme getirirken Ruhani de yabancı yatırımcı için alt yapıyı hazırlayacakları mesajını verdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenen Türk-İran İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin ekonomik olarak büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin 850 milyar dolar GSMH'si ile Avrupa'nın 6'ıncı dünyanın 17'inci büyük nbsp;ülkesi olduğunu hatırlatan Gül, İran'la ticaretin geliştirilmesi için gerekli hukuki altyapının var olduğunu belirterek, bu altyapının uygulanması için gerekenin yapılmasını istedi. İran'la ticarette bazı zorlukların yaşandığını ifade eden Gül, "Türkiye ile İran çok iyi anlaşıyor, konuşuyor ancak uygulayamıyor. Bunu yıkmamız lazım. İlişkilerimizde kazan-kazan ilkesi olmalıdır" ded. İki ülke arasında havayolu trafiğinin de arttırılmasını isteyen Gül, "Şehirlerimizi birbirine bağlarsak iş yaparız. Gümrüklere standart getirelim. İnsanlar ve eşyalar gümrükte vakit kaybetmesin" dedi. Gül, "Anlaşmazlık söz konusu olduğunda haklı kimse ona göre karar veririz. Türkiye'nin böyle bir ülke olduğu görülünce zaten milyar dolarlar Türkiye'ye, milyar dolarlar İran'a gidecektir" diye konuştu.
TÜRK YATIRIMCIYA DAVET nbsp;
Ruhani de konuşmasına Türkçe 'merhaba' diyerek başladı. İran'ın Türkiye'nin Doğu ve Uzay Doğu'ya köprüsü, Türkiye'nin de İran'ın Avrupa ve Batı'ya olan köprüsü olabileceğini belirten Ruhani, "Bu iki büyük köprüyü birbirine bağlayalım. Bunun için büyük insani güç her iki ülkede de mevcut" dedi. Yabancı yatırımcıların altyapı hazırlıklarının garantisini veren Ruhani, Türk nbsp;yatırımcısını da İran'a davet etti. İran'da artık siyasi risklerin de azaldığını hatırlatan Ruhani, "Sizleri benzersiz fırsatlara davet ediyorum" dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL VE RUHANİ'NİN DE nbsp;KATILDIĞI İŞ KONSEYİ'NDE İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARİ ENGELLER MASAYA YATIRILDI
Türkiye-İran ikili ilişkilerinde tarihî günler yaşanırken, iş dünyasından banka isyanı geldi. İranlı iş adamları, Türk bankalarıyla ambargo sebebiyle büyük güçlükle çalışıyor. Türkiye-İran İş Konseyi Başkanvekili Bilgin Aygül, İran'ın Halk Bankası'na ek olarak iki banka daha istediğini belirterek, "İranlı iş adamları Türkiye'ye para getiremiyor. Sıkıntıları aşmak için Türk firması kuranlar bile var. Biz bunlarla uğraşırken THY'nın İran'a yaptığı uçuşları yabancı iş adamları dolduruyor" diye konuştu.

Haber Merkezi ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...