IŞİD, Musul'da Türk Konsolosluğu'nu bastı: 48 rehin

/ Kaynak: AA
IŞİD, Musul'da Türk Konsolosluğu'nu bastı: 48 rehin

GÜNDEM Haberleri  / AA

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'daki Türk Konsolosluğuna girerek 48 konsolosluk çalışanını rehin aldığı iddia edildi.

Irak'ın Musul kentinde, Irak Şam İslam Örgütü'nün (IŞİD) Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'na gerçekleştirdiği saldırıda, Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da dahil olduğu 48 kişinin rehin alındığı belirtildi. Rehinelerin üçü çocuk, nbsp;14-15'i konsolosluk çalışanı, geri kalanı da özel harekatçılardan oluşuyor. Baskının, tahliye için güvenli yol arandığı sırada gerçekleştiği öğrenildi.

Musul Konsolosluğu'na yapılan saldırıda, konsolosluk girişinde teslim olunması çağrısında bulunuldu. Kapıların açılmaması üzerine bombalı saldırı düzenleyeceklerini belirten saldırganlar bu sayede binaya girerek herkesi rehin aldı. Olay sonrası alıkonulan personel ve korumalar IŞİD'in 17 Temmuz semtinde bulunan karargahına götürüldü. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda ise, rehinelerin sağlık durumunun iyi olduğu ifade edildi.

Bazı kaynaklara göre Türk personel için Peşmerge de devreye girdi. IŞİD dün de Musul'a yakıt taşıyan 32 Türk TIR şoförünü rehin almıştı.

Başbakanlık'ta "Musul" zirvesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Musul'daki gelişmelerle ilgili olarak bazı bakan ve üst düzey bürokratlarla bir araya geldi. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakanlık Resmi Konutu'nda Musul'daki gelişmelere ilişkin bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Başbakan Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk katıldı.

Bu toplantıya askeri harekatlardan sorumlu komutan Genelkurmay Harekat Başkanı Erdal Öztürk de katıldı. Öztürk'ün toplantıya katılması askeri harekat ihtimalinin masada olduğu yönünde değerlendirildi.

Başbakanlık kaynakları, Türkiye Başkonsolosluğu başta olmak üzere kentteki gelişmelerin yakından takip edildiğini, önümüzdeki saatlerde Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapılacağını kaydetti.

Dışişleri'nden ilk açıklama

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Musul Başkonsolosluğu ile ilgili durumu incelediklerini bildirdi.

Gül, nbsp; Koru'yu kabul etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'yu kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül'ün Musul'daki gelişmelerle ilgili bilgi almak üzere çağırdığı Koru, yarım saat süren görüşmenin ardından Çankaya Köşkü'nden ayrıldı.

Davutoğlu dönüyor

Bu arada, Birleşmiş Milletler'de temaslarda bulunan ve Genel Sekreter Ban-ki Mun ile görüşecek olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, son gelişmeler üzerine programını iptal ederek Türkiye'ye dönmek üzere yola çıktı.

Efkan Ala: 'Açıklamayı bekleyin'

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 99. Dönem Kaymakamlık Kura töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Musul Konsolosluğu'nun işgal edildiği, Türk diplomatların rehin alındığı ve özel harekat polislerinin teslim olduğu iddiaları bulunduğunu belirterek, başkonsolosun da rehin alınanlar arasında olup olmadığını sorması üzerine Bakan Ala, "Bu konuda değerlendirmeler yapılıyor. Dışişleri Bakanlığımız bir açıklama yapacak. Bunun dışındaki açıklamalara lütfen itibar etmeyiniz" dedi.

Bakan Ala, "Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığımız açıklama yapacak, diğer sosyal medyada ya da medyanın kendi içinde dolaşan haberleri değerlendirmeye almadan o açıklamayı bekleyin" diye konuştu.

"Böyle bir gelişme söz konusuysa Türkiye nasıl bir adım atabilir" şeklindeki soruya karşılık Ala, "Türkiye, elbete kendi çıkarları doğrultusunda, kendi üzerine düşeni yapacaktır" diye konuştu.

Konsoloslukta kaç polis olup olmadığının sorulmasına karşılık da Ala, "Bilmez olur muyuz" yanıtın verdi.

Ala, sayı söyleyip söylemeyeceğine yönelik soru üzerine de özel harekat polisleri olduğunu ancak sayı paylaşamayacağını bildirdi.

Can kaybı olup olmadığına yönelik soruyu da Ala, "Elbette siz basın mensupları olarak bir an önce enformasyon almak istiyorsunuz ama biz de devlet ciddiyeti içerisinde Türkiye'nin çıkarlarını düşünerek kendi alanımız ile ilgili açıklamalar yapalım. O alanla ilgili de Dışişleri Bakanlığımız yapacak" karşılığını verdi.

Arınç: 'Türkiye müsaade etmeyecektir'

Başbakan Yardımcısı Arınç, Musul'daki çatışmalara ilişkin "Yasa dışı bir takım örgütlenmelere ve güç kazanmalara Türkiye bir şeklide müsaade etmeyecektir" dedi.

Gelişmelerin izlendiğini, Dışişleri Bakanlığının da Başbakanlığın da şüphesiz takipte olduğunu dile getiren Arınç, şunları kaydetti:

"Maalesef Suriye'de 4. yılına giren kriz içerisinde Esed yerini sağlamlaştırmak için bir takım örgütlerin Suriye'ye girmesine göz yumdu ve izin verdi. Bunların bir kısmı Esed rejimini destekleyenlerdir, bir kısmı da farkı amaçlarla oraya girmiş yasa dışı örgütlerdir. Bir kısmı El Kaide bağlantılıdır. Bir kısmı da kendilerini bağımsız hisseden yine radikal unsurlardır. Bunlardan IŞİD denen daha önce Suriye'nin kuzeyinde yerleşmeye çalışan ve bizim de Süleyman Şah Türbesi'ni abluka altına almaya gayret eden bir örgüttür. Şimdi acıyla görüyoruz ki Musul'u ele geçirmek üzeredir. Kendilerine karşı Irak merkezi hükümetinin silahlı güçleri Musul'u terk etmişlerdir. Silahlarını bırakarak ayrılmışlardır. Maliki, olağanüstü hal ilan etmiştir ama çareyi başkalarından ricada bulunmakta görmüştür. Maliki'nin yanlış politikaları da Ambar'a müdahale ederken Musul'u korumasız bırakmak gibi bir acıyı arkasından getirmektedir."

Arınç, bölgede çok bilinmeyenli bir denklem yaşandığını ifade ederek, "Ama burada hem Türkmenlerin hem de o bölgede yaşayan inancı, mezhebi, etnik mensubiyeti ne olursa olsun o insanların böylesine aşırı radikal veya El Kaide bağlantılı bir örgütün denetimine geçmesine, yasa dışı bir takım örgütlenmelere ve güç kazanmalara Türkiye bir şekilde müsaade etmeyecektir" şeklinde konuştu.

Kamyon şoförleriyle ilgili olayın da takip edildiğini, bildiği kadarıyla sayının biraz daha artığını dile getiren Arınç, emniyetli bir yerde olduklarını ve bir an önce de serbest bırakılacaklarını da ümit ettiğini bildirdi.

Arınç, açıklamaların resmi kısmının Dışişleri Bakanlığından takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Maliki orduyu uyardı

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Musul'da IŞİD karşısında mücadele etmeyerek çekilen ordu mensuplarının bunun hesabını ödeyeceğini söyledi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Irakiyye televizyonunda yayımlanan açıklamasında, nbsp; Ninova ilinin merkezi Musul'da yaşanan olaylara değindi.

Musul'da yaşananları "komplo ve aldatma" olarak niteleyen Maliki, orduda yapılandırmaya gittiklerini, terörle mücadele etmek için "irade sahibi" gönüllülerden oluşan birlikler kurulacağını ve kaybedilen bölgelerin geri alınacağını söyledi.

IŞİD karşısında geri çekilen ordu mensuplarının hesap vereceğini vurgulayan Maliki, şunları kaydetti:

"Terörle mücadele etmeyerek geri çekilen tüm sorumlular hesap verecek. Irak ordusunda görevli komutanlar ve askerler kendinize gelin, hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin."

Maliki, Suriye'de savaşı kaybeden grupların Irak'a yöneldiği görüşünü savunarak, "Suriye'de aradığını bulamayan, kayıplar veren silahlı gruplar Irak'a yöneldi "dedi.

Irak'ın Musul'da kaybettiği itibarını geri alacağını dile getiren Maliki sözlerini, Irak'ın zor anında yanında olduğunu belirttiği, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği, Arap Birliği ve Irak'taki Şii Merciilere" teşekkür ederek tamamladı.

Öte yandan, Irak ordusuna bağlı birliklerin, IŞİD örgütünün Salahaddin ilinde ele geçirdiği 2 ilçeyi geri aldığı bildirildi.

IŞİD Tikrit'in kontrolünü ele geçirdi

Irak Şam İslam Devleti örgütünün Irak'ın kuzeyindeki Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'i kontrolü altına aldığı bildirildi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, IŞİD militanları kısa süreli çatışmanın ardından kenti ele geçirdi.

Irak emniyetinden yüzbaşı Ömer el-Cebburi, Irak ordusuna bağlı güçlerin bugün Tikrit kentinden beklenmedik şekilde çekildiğini ve kentte sadece polis güçlerinin kaldığını açıklamıştı.

IŞİD militanlarının dün Irak'ın en büyük kentlerinden Musul'un kontrolünü ele geçirdiği açıklanmıştı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...