Sebze ve meyveye ucuzluk yolda

Sebze ve meyveye ucuzluk yolda

Ekonomi Haberleri

Yeni kanunla aracıların sebep olduğu yüksek fiyat dönemi bitecek. 10 kuruşa satılan domatesin manavda 5 lira olması önlenecek

Perakende Yasası hem üreticiye hem de tüketiciye ilaç olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, her yıl üretilen sebze ve meyvenin dörtte birinin nakliye, depolama ve ambalajlama şartlarının yetersizliğinden dolayı çöpe gittiğini, bunun değerinin 20 milyar lira olduğunu söyledi. Hal Kayıt Sistemi tanıtım toplantısında konuşan Yazıcı, sebze ve meyve ticaretinin, sektörde üretenden taşıyana, satıcıdan tüketiciye kadar 77 milyon kişiyi yakından ilgilendirdiğini belirterek, "Ticari faaliyetimiz büyük israf, ürün kaybı, üretici zararı ve ekonomik zarara sebep olan bir seyir izliyor. Sanayi ve ihracat dışında sebze ve meyve sektörünün yüzde 70'ine yakını kayıt dışı. Bunun maliyeti 30 milyar lira. Kayıt dışı olunca izlenemiyordu. Yeni Hal Kanunu ile kaybettiğimiz 50 milyar lirayı ekonominin kazanç hanesine yazmak istiyoruz" dedi. Komisyoncuların, domatesin nerede üretildiğini, kalitesinin ne olduğunu, değişik yerlerdeki fiyatını görebileceğini belirten Yazıcı, "Artık her önüne gelen Ayaş domatesi, Anamur muzu diyemeyecek. Tarlada 10 kuruşa, bir liraya satılan domates, markette 5 lira olamayacak" dedi. Düzenlemeye uymayanlara ceza gündeme gelecek.
Cenk Esen / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...