Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Parkinsonun tedavisi bulmaca

Parkinsonun tedavisi bulmaca

SAĞLIK Haberleri

Giderek yaşlanan toplumumuzda sıklığı artan Parkinson hastalığı ile mücadele etmenin yolu, beyin hücrelerine fazla mesai yaptırmaktan geçiyor.

İleri yaş hastalığı olarak bilinen; hareketlerde yavaşlama ve ellerde titreme belirtileri ile ortaya çıkan parkinson hastalığından korunmada, beyinsel ve fiziksel açıdan düzenli aktivitenin önemli rol oynadığı bildiriliyor. Parkinsonun sebebinin dopamin ismi verilen beyindeki hücreler arası iletim maddesinin yaşa bağlı olarak azalması olduğunu söyleyen Medical Park Göztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Akın Akakın, "Çocukluk döneminde çok fazla olan beynimizdeki bu madde giderek azalıyor. Ancak bazı kişilerde bu azalma genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak daha hızlı gerçekleşiyor. Parkinson hastalığını tamamen engellemek mümkün değil. Ancak kan şekeri ve tansiyon gibi metabolik değerleri normal seviyede tutarak, düzenli fiziksel egzersiz yaparak ve beyni sürekli çalıştırarak bu hastalığın erken ortaya çıkışını engellemek mümkün" dedi.
Günde 45 dakika yürüyüş ve her gün bulmaca çözmenin hem bedeni hem de beyni dinç tuttuğunu söyleyen Dr. Akakın, "Yapılan çalışmalar dil öğrenen, her gün kitap ve gazete okuyan ve bulmaca çözme merakı olan kişilerde parkinson hastalığının daha az ortaya çıktığını göstermektedir" diye konuştu.
YORGUNLUK ÖNEMLİ BELİRTİ
Hastalığın en önemli belirtisinin, hareketlerin yavaşlaması ile ellerde tek taraflı titremenin başlaması olduğunu söyleyen Dr. Akakın, nbsp;"Ancak el titremesini, çok yaygın olan ailesel el titremesi ile karıştırmamak gerekiyor. Parkinsonda titreme genellikle tek taraflı başlayıp, sonradan diğer ele geçer. Hareketlerde yavaşlık birçok hasta tarafından halsizlik, yorgunluk gibi yorumlandığı için tanıda gecikme olabiliyor. Bunların yanı sıra minik kaslarda hareket azlığı, donuk bir yüz, ses kısıklığını andıran düşük sesle konuşma, düşmeye meyilli olmak da belirtiler arasındadır" dedi.
Kesin çözüm beyin pili ameliyatı
Hastalığın ilerlemesinin eksilen dopamin maddesini yerine koymayı hedefleyen ilaç tedavisi ile önemli oranda durdurulabildiğini söyleyen Dr. Akakın, ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda "Beyin Pili"nin %80 oranında başarılı olduğunu ifade etti. Dr. Akakın, "Yaklaşık 20 yıldır dünyada uygulanan bu yöntemde hastanın göğüs bölgesine elektronik bir cihaz takıyoruz. Buradan çıkan iki ince tel hastanın cilt altından yürütülerek beynin hareketle ilgili bölgesine ulaştırılıyor. Bu ameliyatlar, beyin cerrahisinin en düşük riskli ameliyatlarıdır" dedi. nbsp;
Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...