BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > 5 bin yemek kayıp

5 bin yemek kayıp

Türk Mutfak Vakfı, Osmanlı mutfağının sofraları süsleyen birbirinden lezzetli 5 bin çeşit yemeğini gün ışığına çıkarmak için kolları sıvadı. Sadece patlıcanla yapılan 240 çeşit yemek tespit edildi. ‘Türk Dünyası Yemek Kurultayı’ yapmak için de kollar sıvandı.



İSTANBUL- Osmanlı Dönemi’nden bizlere miras kalan ancak birçok nedenden dolayı unutulan 5 bin çeşit yemek uzun uğraşlar sonucunda tekrar mutfaklardaki yerini aldı. Bu çalışmaların ardından sadece patlıcanla 240 çeşit yemek yapıldığı ortaya çıkarıldı. Saray sofraları başta olmak üzere Türk Mutfağı’nın önemli unsurlarından olan bu yemek çeşitleri sanayileşme ve hızlı nüfus artışı, göçler gibi nedenlerden dolayı unutuldu. Osmanlı Devleti’nin yıkıldığı 20. Yüzyılın birçok sorunları, insanları daha hızlı yaşamaya veya kültüründen kopmaya zorladı. Kültürümüzün en önemli kısmını oluşturan mutfak ve yemek konusu da erozyona uğradı. Yemek değil sanat Türk Mutfak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Darülziyafe Lokantaları’nın sahibi olan Hayrettin Nuhoğlu, bu çalışmalara başlarken bütün yörelerdeki lokantalarla temasa geçtiklerini belirterek şunları söyledi: “Osmanlı Türk mutfağını zirveye taşıyıp sofrayı sanat haline getirdi. Türk mutfağı göze, damağa ve mideye hitap ediyor. Unutulan yemekleri ortaya çıkarmak için Türklerin yayıldığı tüm coğrafyalarda da çalışmalar yapıldı. Devlet arşivleri ve Süleymaniye Kütüphanesi’nde ve saray kaynaklarına ulaşılıp sahaflarda ve bilinen tüm eski kitaplardan çeviriler yapıldı. Yemeklerin unutulmasının esas nedeni, ustaların yazılı kaynak bırakmaması. Mutfağı yaşatmak için yemek ustalarının da yetiştirilmesi gerekiyor. Otellerde Fransız Mutfağı esas alınıyor. Bu yanlış bir şey.” 1888 yılından günümüzü kadar hizmet veren Hacı Abdullah Lokantası’nın sahibi Abdullah Korun da veryansın ederek, “Fransa’da üzüm bağcılığı bu kadar gelişmiş. Ancak bizde her evde yapılabilen bir yaprak dolmasını dahi sarmayı beceremiyorlar” dedi. İşte ana hatlarıyla Türk mutfağı... ¥ İçecekler ve yemekler bizim mutfağımızın iki ana konusunu oluşturuyor. Yemekler de çorbalar, salatalar, turşular, sebze yemekleri, zeytinyağlılar, börekler, pilavlar, balık çeşitleri, etli yemekler, kavurmalar, ızgaralar, yahniler, kebap ve haşlamalardan oluşuyor. ¥ Tatlılar; sütlü, meyveli ve hamur, reçeller va aşure’den oluşuyor. ¥ Başlıca yemekler; elbasan tava, gizli kebap, patlıcanlı pilav, saksı kebabı, beykoz kebabı, islim kebabı, fukara keşkülü, yoğurtlu salata, yufkalı köfte ve soğanlı yumurta gibi örneklerdir. Bu yemeklerden gizli kebap karnıyarığın değişik şeklidir. ¥ Tatlılara örnek, Hindistan’dan kültürümüze giren Fukara Keşkülü’dür. ¥ Osmanlı Sarayı’na aşçı seçilebilmenin yolunun Soğanlı Yumurta’dan geçtiğini biliyor muydunuz?
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT