21.01.2003 - 01:00 | Son Güncelleme: 21.01.2003 - 01:00
Aldinç: Kayıtdışı peni vuruyor
Sabancı Grubuna bağlı Pilsa bünyesinde faaliyet gösteren Winsa, bayilerini KKTCnin Girne şehrinde bir araya getirdi. 2003 hedeflerini açıklayan Pilsa Profil Pazarlama Grup Müdürü Hakan Aldinç, pen sektörünün en büyük sıkıntısının merdiven altı olarak tabir edilen kayıtdışı üretim olduğunu söyledi. Hindistanın başkenti Yeni Delhide gerçeklerilen ve başarılı ihracat bağlantılarının gerçekleştirildiği Interbuild India-New Delhi 2002 Fuarının ardından Girnedeki Winsa toplantısına 200e yakın üretici ve satıcı bayi katıldı.
GİRNE - Sabancı Grubuna bağlı Pilsa bünyesinde faaliyet gösteren Winsa, bayilerini KKTCnin Girne şehrinde bir araya getirdi. 2003 hedeflerini açıklayan Pilsa Profil Pazarlama Grup Müdürü Hakan Aldinç, pen sektörünün en büyük sıkıntısının merdiven altı olarak tabir edilen kayıtdışı üretim olduğunu söyledi. Hindistanın başkenti Yeni Delhide gerçeklerilen ve başarılı ihracat bağlantılarının gerçekleştirildiği Interbuild India-New Delhi 2002 Fuarının ardından Girnedeki Winsa toplantısına 200e yakın üretici ve satıcı bayi katıldı. Pilsa Profil Pazarlama Grup Müdürü Hakan Aldinç ve Pilsa Plastik Sanayi A.Ş. Müdürü Ömer Faruk Bulak, bayi eğitim etkinliğinin ardından düzenledikleri basın toplantısında, 2002yi değerlendirdikten sonra 2003 hedeflerini açıkladı.
Toplam 20 ülkeye
ihracat
Hakan Aldinç, uluslararası ve yerli olmak üzere 9 kalite belgesi ile pencere sektöründe hizmet verdiklerini söyledi. Türkiyede 49 şehirde 166 noktada tüketiciyle buluştuklarını belirten Aldinç, 2002de 6 bin 200 ton satış ve 17 milyon 100 bin dolar ciro rakamına ulaştıklarını açıkladı. Bin 350 ton ihracat yaparak 2 milyon 500 bin dolarlık bir döviz girdisi sağladıklarını ifade eden Aldinç, şöyle konuştu: Çoğu AB üyesi olmak üzere 20 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatımızı bu yıl bin 800 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, bu yıl 2 milyon dolarlık ek bir yatırımla kapasitemizi yüzde 20 daha artıracağız.
Merdiven altı önlenmeli
Pen sektörünün sıkıntılarına da değinen Aldinç, en büyük problemin kayıtdışı ekonomi, standart dışı üretim ve denetim eksikliği olduğunu belirtti. Merdiven altı üretim denilen standart dışı üretimle sektörde kayıtdışı ekonominin had safhaya ulaştığını söyleyen Aldinç, Kalitesiz üretimin yanı sıra bir de aramızda yüzde 50 fiyat farkı oluşuyor. Tüketici ucuzluğa aldanarak bu kayıtdışı üretime yöneliyor ve pişman oluyor. Ekonomik krizin getirdiği hoşgörü ile ortaya çıkan bu kayıtdışı ekonominin mutlaka önlenmesi gerekiyor. Biz pen sektöründeki 7 büyük firma olarak bir denetleme derneği kurduk ve bu çerçevede üretim yapıyoruz. Ancak, merdiven altı üretime karşı Ankaranın da bir şeyler yapması gerekiyor. Yeterli olarak denetim yapılmaması yüzünden kalitesiz ürünler çoğalıyor ve pen sektörü büyük darbe yiyor. Bu tür firmalar sektörün büyümesini de önlüyor. Biz Winsa olarak daralan bir pazarda lider olmak yerine büyüyen bir pazarda ikinci olmaya razıyız. Ancak, bu da yeterli denetim yapılarak kayıtdışının önlenmesinden geçiyor. Biz bütün bu olumsuzluklara rağmen, yine de üretimimizi ve yatırımlarımızı sürdereceğiz. Bu yıldan itibaren bayilik alanımızı da genişleterek daha küçük ilçelere yönelmeyi hedefliyoruz dedi.