Davutoğlu'ndan 'Musul' açıklaması

Davutoğlu'ndan 'Musul' açıklaması

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Musul'da yaşananlara ilişkin son bilgileri paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı'nda Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskına ilişkin olarak koordinasyon toplantısı düzenlendi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve nbsp; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Musul'daki gelişmelere ilişkin ortak açıklama yapıyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU

Her Iraklıyla gönül bağımız var. Bugünkü toplantıda aldığımız en önemli kararlardan biri Irak'la olan işbirliğimizin kesintisiz devam edeceğidir. Bütün Iraklılara barış ve huzur temenni ediyorum. Irak'ta kaos varmış gibi yansıtılıyor. Irak'ın Türkiye'nin diğer komşularından farkı bir yana bir çok Türk çalışanı ve projeler var.

Tek tek güvenlik risklerini gözden geçirdik. Bu kriz döneminde krizin münhasır olarak nerelerde olduğu ve nerelere yayılabileceği yönünde bir tespit çalışması yaptık. Vilayet vilayet ele aldık.

Krizin nerelere yayılabileceğine dair tespit çalışması yaptık. Kriz bölgesinde olan gelişmeleri saat saat gözeteceğiz. 24 saat çalışan bir kriz masası oluşturuyoruz. Zaten vardı şimdi kapsamını genişletiyoruz. Diğer bakanlıklarımızdan da temsilciliklerin olduğu bir kriz masası oluşturuyoruz. Bu kriz merkezi hem sorulara cevap verecek hem de bir şekilde günlük resimler çekecek tabiri caizse.

Libya'da 25 bin vatandaşımızı 10 gün içinde tahliye etmiş bir hükümetten söz ediyoruz. Libya'nın aksine Irak'tan böyle bir tahliye hedeflemiyoruz. Irak'taki mevcudiyetimiz çok daha hareketli ve ulaştırma ağırlıklı bir mevcudiyettir. Irak'tan toplu bir tahliye düşüncesi içinde değiliz. Altını özellikle çizmek isterim. İşbirliği projelerimiz devam edecek.

Şu anda mahsur kalan 31 şoförümüzle Konsolosluk Genel Müdürümüz her gün görüşüyor.

Çalışanlarımızın şirketlerimizin bulunduğu yerlerle ilgili tüm bilgiler kriz merkezinde toplanacak.
Irak'ta küçük ya da büyük bütün şirketlerimizin temas noktasını vermesini isteyeceğiz. Her gün saat 13,00 ve 18,00'de bilgilendirme yapılacak.

Geçmişte bu tür sınavlardan çok geçtik. Bu krizi başarıyla atlatacağımızdan eminim.

EKONOMİ BAKANI ZEYBEKÇİ

Toplantıda bakanlıkla ilgili gerekli bilgiler verildi. Hassasiyet öncelikle şoförler ve konsolosluktakilerin güvenli bir şekilde alınması. Irak, Almanya'dan sonra ikinci ihracat pazarımız. Musul'da iş yapan iki firmamız var. Firmalarımızın risk altında ticari faaliyeti yok. Firmalarla ilgili tüm bilgiler edilecektir. Risk altında hiçbir vatandaşımız yoktur.

ENERJİ BAKANI YILDIZ

Irak dost kardeş ve vazgeçilmez bir komşu. 25-26 milyar dolarlık 4 ayrı bölgede bu projeler devam etmektedir. Kuzey Irak'la yapılan sözleşmeler devam etmektedir.

ULAŞTIRMA BAKANI ELVAN

Irakta konsoloslukta çalışanların ve şoförlerin ailelerine kavuşmalarını temenni ediyorum. Irak Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı, bu ticaret de kara yolu üzerinden gerçekleşiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...