Türkmenlerden Peşmergeye 10 maddelik liste

Türkmenlerden Peşmergeye 10 maddelik liste

DÜNYA Haberleri

Irak'ın Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu'da Türkmenler ile bölgede bulanan peşmergeler bir araya geldi.

İlçede merkezi Irak hükümetinin ordusu ve polislerinin ayrılmasından sonra bölgeye gönderilen 2 peşmerge tugayı, karakollar ile mühimmat depolarını yağmalamıştı.

Yaşanan gelişme sonrası Tuzhurmatu Kaymakamı Şellal Abdül Ahmet, ilçedeki Türkmen siyasi temsilcileri, Peşmerge komutanları ve parti temsilcilerinden oluşan Kürt tarafıyla geniş bir toplantıya davet etti.

Tuzhurmatu kaymakamlık binasında gerçekleşen toplantıya Türkmen tarafından Türkmen Cephesi Milletvekili Hena Asgar Bayatlı, Bağımsız milletvekili Niyazi Mimaroğlu, Türkmen Cephesi ve diğer Türkmen partilerden temsilciler katıldı. Kürt tarafından ise Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki KYB siyasi büro üyesi Saman Germiyani ve bir grup Peşmerge komutanı katıldı.

Türkmen heyeti Tuzhurmatu'da meydana gelen yağma ve cezaevindekilerin serbest bırakmasından peşmergeyi sorumlu tutarak 10 maddeden oluşan Türkmen istekleri listesini sundu.

Listenin maddeleri:

1. Tuzhurmatu'nun sınırlarının güvenliğini sağlamak.

2. Yağma olayları hakkında izahat vermek ve yağmayı durdurmak, yağma yapanları yargılamak.

3. Tuzhurmatu ile ilgili Kürt Bölgesel Yönetimi'nin açık ve net görüşünü belirtmesi.

4. Yönetim açısından Kürdistan yönetiminin görüşü ve gelecekteki düşüncesini açıklaması.

5. Güvenlik güçlerini yeniden yapılandırmak ve görevlendirmek.

6. Kamu hizmetindeki dairelerin çalışmasının sürmesi.

7. Devlet dairelerinin çalışmaya devam etmesi.

8. Yönetimde etnik dengeyi kurmak.

9. Devlet ve vatandaş mallarına zarar verenleri yargılamak.

10. İlçenin siyasetini planlamak için bir çalışma masası kurmak.

Kürt tarafından Germiyani ise isteklere saygı duyduğunu ancak Kürt tarafından incelendikten sonra bir yanıt vereceklerini söyledi. Germiyani ayrıca yağma olayı ile ilgili güçlerinin yağma yapan iki Kürt'ü öldürdüğünü, yağma olayının yeterli koruma olmadığı için meydana geldiğini belirtti.

Bu arada IŞİD'in elindeki, Tuzhurmatu'nun 15 km güney batısındaki Türkmen Bastamlı köyü çevresine gelen Irak polisinden bir grubun IŞİD üyeleri ile çatıştığı, çatışmada 5 kişinin öldüğü belirtildi. Ölenlerden 3'ünün IŞİD üyesi, diğer 2 kişinin de Türkmen köylülerden olduğu belirtildi. DHA muhabirin aldığı bilgiye göre Irak polisi, 2 Türkmen'i de IŞİD üyelerinden sanarak öldürdüğünü açıkladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...