Çocuğun tikine aile çare olur

Çocuğun tikine aile çare olur

SAĞLIK Haberleri

Uzmanlar, tiklerin kalıcı olmaması için, aile, öğretmen ve arkadaş çevresinin çocuğa destek olması gerektiğini bildiriyorlar.

Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde başlayan tiklerin anne, baba, öğretmen ve arkadaş çevresinin olumlu yaklaşımı sayesinde düzelebileceği bildirildi. Sağlıklı çocukların yüzde 12-14'ünde kısa sürede kaybolan tiklerin görülebildiğini söyleyen Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi psikiyatri uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, "Tiklerin ortaya çıkışının stresle yakın ilişkisi vardır. Bu nedenle çocuktaki tiklerin kalıcı olmaması için çevresinin çocuğu yargılamaması, utandırmaması, kaygılandırmaması gerekir. Çare arama yerine onu desteksiz ve yalnız bırakan her türlü tutum özgüvenin azalmasına, kendi iç dünyasına kapanmasına, okul başarısızlığına ve sosyal çevresi ile uyumsuzluğa neden olur " dedi.
"YAPMA ŞUNU" DEMEYİN
Çocukta görülen tiklerin omuz silkme, göz kırpma, karmaşık hareketler yapma gibi "motor tik" veya ses çıkarma, öksürme, gıcık, boğaz temizleme ya da küfür etme gibi "vokal tik"ler şeklinde ortaya çıktığını söyleyen Dr. Evrensel, "Anne ve babaların sürekli "Yapma şunu!" demesi ya da şiddet uygulaması zaten oldukça gergin ve sıkıntılı olan çocuğun sıkıntısını bir kat daha artırır. Her türlü stres de tiklerin çoğalmasıyla sonuçlanır" dedi.
MUTLAKA HEKİME DANIŞMALI
Bir kısım ailelerin "Nasıl olsa geçer" ya da "İsteyerek yapıyor, istese bunu engelleyebilir" düşüncesiyle çocuklarını hekime götürmediklerine dikkat çeken Dr. Evrensel, "Tiklerin çocuğun yoğun çabası ile bir süre durdurabilse de isteyerek yapılan hareketler olmadığı unutulmamalıdır. Bu nedenle çocuğu suçlamak ve eleştirmek yersizdir. Sinir sistemi hastalıklarının bazılarında tik benzeri hareketler, hastalığın ilk belirtisi olarak görülebilir. Aile, çocukta tik düşündüren hareketler fark ettiğinde mutlaka hekime başvurmalıdır" dedi.


PSİKOTERAPİ YAPILMALI
Çocuklukta kaybolsa da yetişkinlikte tekrar çıkabilir
Bazı tiklerin zaman içinde kaybolarak yıllar sonra yetişkinlikte yeniden ortaya çıkabileceğine işaret eden Yard. Doç. Dr. Alper Evrensel, "Yetişkinlikte ortaya çıkan tikler, çocukluktaki tipte olabileceği gibi çok farklı tipte de olabilir. Çocuklukta olmayan tikler sonraki yaşlarda belirebilir" dedi. 1 yıldan uzun süren tiklerin tedavi edilmesi gerektiğini belirten Dr. Evrensel, "Tedavisinde kaygı giderici ve hareket sistemine etkili ilaçlar önerilebilir. Bu ilaçlarda yüksek oranda fayda sağlanır. Stres toleransını arttırmak ve sorunlarla daha başarılı şekilde başa çıkabilmek için psikoterapi faydalı olacaktır" diye konuştu.


Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...