Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Maliki hükümeti sorumlu

/ Kaynak: AA
Maliki hükümeti sorumlu

DÜNYA Haberleri  / AA

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Irak'ta yaşananları "Sünni devrimi" şeklinde niteleyerek, olaylardan Maliki'nin sorumlu olduğunu açıkladı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Irak'ta yaşananları "Sünni devrimi" şeklinde niteleyerek, olaylardan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki hükümetinin sorumlu olduğunu açıkladı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Irak'ta son günlerde yaşanan olaylara ilişkin bildiri yayımladı.

Irak'ta "Milli Birlik Hükümeti" kurulması çağrısında bulunulan bildiride, "Irak'ta yaşananları, yalnızca İslami bir grubun olayı olarak açıklayamayız, bu büyük bir Sünni devrimidir" denildi.

"Bu devrim asla Şiilere karşı değildir bilakis meşru hakların elde edilmesi için gerçekleştirildi" ifadeleri kullanılan bildiride, bunun en büyük delilinin Şii bölgelere saldırı düzenlenmemesi ve tek bir sivil Şiinin öldürülmemesi" olduğu belirtildi.

"Irak'ta yaşanan olaylar, zulüm, yolsuzluk ve kısıtlama politikasının ürünü" denilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Ordunun, polisin çöküşü boşluktan kaynaklanmadı. Musul'un düşmesi, halk devrimi sonucu gerçekleşen bir olaydan başka birşey ile açıklanamaz. Gücü ne olursa olsun bir örgüt (IŞİD'i işaret ederek) 4 milyon nüfuslu bir kenti ele geçiremez."

"Dünya Müslüman Alimler Birliği daha önce Irak yönetimini uyarmıştı"

Bildiride, birliğin daha önce Irak yönetimini, Sünni halkın ve hareketlerin taleplerine cevap vermeleri yönünde uyardığı hatırlatılarak, "Eğer Sünni halka yönelik kötü uygulamalar, adil, olgun ve mezhepçilikten uzak bir siyasetle tedavi edilseydi bunlar yaşanmayabilirdi" denildi.

Irak'ta yaşananlardan, istikrarı, güvenliği, yaşam şartlarını iyileştirmede başarısız olan ve orduyu kötüye kullanan Maliki hükümetinin sorumlu olduğu savunulan bildiride, acil olarak milli ve samimi esaslar temel alınarak "Milli Birlik Hükümeti" kurulması çağrısında bulunuldu.

"Bu fetvalar, toplumsal dokuya zarar vererek mezhepsel savaşlara neden olabilir"

Irak'taki Şii dini mercilerin "cihat" içerikli fetvalarının şiddetle kınandığı belirtilen bildiride, güneydeki illerde yaşayan, Şiilere, savaşmaları yönünde verilen fetvalara itibar etmemeleri, kan dökülmemesi ve kapsamlı birlik için çalışma çağrısında bulunuldu.

Bildiride, şunlar kaydedildi:

"Bu fetvalar, toplumsal dokuya zarar vererek mezhepsel savaşlara neden olabilir. Şii kardeşlerimizi söz konusu fetvalara itibar etmeyerek, gerçek haklarını elde etmeleri için Sünni kardeşlerinin yanında yer almaya çağırıyoruz."

Irak'taki Şiilerce "dini merci" kabul edilen Ayetullah Ali Sistani'nin dün, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ve onunla beraber hareket eden silahlı gruplara karşı vatan koruması için cihad çağrısında bulunduğu belirtilmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...